Innehåll


RSS 2.0

Sarahs nyckel

Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay handlar om lilla Sarah 10 år, en judisk flicka som bor med sin familj i Paris. År 1942 blir familjen arresterad av den franska polisen i det som kom att kallas Vel´d´Hiv, en hemsk händelse i Frankrikes historia som många gånger kommit i skymundan när det berättas om vad som hände med framförallt judarna under andra världskriget. I samband med arresteringen lyckas Sarah gömma sin lillebror i en hemlig garderob i lägenheten, hon låser garderoben och lägger nyckeln i fickan.
 
Utdrag ur boken:
 
"Hon hatade det sätt på vilket poliserna stirrade på hennes mors kropp, det sätt på vilket kvinnan från byn rörde vid henne, som om hon var en bit kött. Skulle de göra likadant med henne? Kanske de skulle ta hennes nyckel. Hon höll den så hårt hon kunde i fickan. Nej, de kunde inte ta den. Hon skulle inte låta dem göra det. Hon skulle inte låta dem ta nyckeln till det hemliga skåpet. Aldrig."
 
I Paris år 2002 då 60-årsdagen för Vel´d´Hiv uppmärksammas i Frankrike, blir journalisten Julia Jarmond uppmanad att skriva en artikel om händelsen. När hon söker underlag till artikeln hittar hon information om Sarahs familj och öde och kan inte släppa tankarna på vad som hänt familjen och gräver djupare i händelsen.
 
Det Julia kommer att hitta är mer än vad hon kunnat tro och kommer närmare hennes eget liv än hon någonsin kunnat föreställa sig vilket även leder till att hennes liv förändras för alltid.
 
 Sarahs nyckel är en bok jag rekommenderar alla att läsa om inte annat för att uppmärksamma vad som hände den 16:e Juli 1942 i Vélodrome d´Hiver i Paris då över fyra tusen judiska franska barn, mellan 2 och 12 år spärrats in och fraktats vidare till Auschwitz för att aldrig någonsin återvända. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken, ville höra historien, få reda på vad för hemligheter som doldes och boken tar vändningar man inte förväntat sig.
 
Boken har legat över 100 veckor på new York Times bästsäljarlista och jag förstår varför. I mitt tycke en riktigt bra bok - läs den!!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback