Innehåll


RSS 2.0

Sekunder av lycka

* * *

I sekunder av lycka gör sig kärleken påmind
så stark så ömsint så hjälpsam så full av förtröstan 
i famn av tillit och trygghet.

Då bekräftelsen på kärlek var självklar, 
ej ifrågasatt känner hjärtat förtroende som ej behöver talas
då ömsidigheten hade outtalad kraft. 

I sekunder av lycka är hjärtat skört,
men fyllt av guld och vad kärlek det får än mer det ger
när någon dess värde förstår.

* * *


Sopsortering och varmkompost - en världslig sak...

Alla som läst min blogg tidigare vet att jag komposterar och sopsorterar. Komposten håller jag i trim genom att vid varje påfyllning strö över lite kutterspån och någon gång i veckan vända på de översta lagren. Jag har två varmkomposter en "aktiv" och en som vilar - när den vilande blivit jord grävs den ur och växlas över till att bli aktiv.. ja ni förstår principen.

Till saken hör att latmasken slog till i höstas/sensomras när den vilande komposten egentligen var klar för tömning på färdig kompost och den aktiva var fylld till 3/4 med andra ord läge för skifte. Men dagarna gick och inspiration för "kompostgrävning" infann sig aldrig istället blev det till någon fantasiliknande illusion om att det klarar sig till våren. 

Nej - det klarar sig INTE till våren - komposten är till bredden full och insnöad! 



Här är mina två varmkomposter - till höger något dold bakom grenar från tujan den vilande och till vänster bakom en lagerpall den aktiva. Varit tvungen att stänga in den aktiva med en rejäl lagerpall eftersom vissa hundar i familjen både bryter sig in och ut överallt - framför allt om man kan hitta något ätbart.




För att komma åt komposten fäller jag bort lagerpallen. Behöver även skotta bort en hel del snö runt behållarna.




När luckan öppnas konstateras att komposten är mer än full och på grund av kylan kan man inte vända på lagren. Varmkomposten är ganska kall men trots det lyckades jag så sent som för en vecka sedan vända runt i de översta lagren och skapa mer plats, men nu är det kört. Det fungerar så att det som ligger inuti komposten förmultnar och blir väldigt mycket mindre alltså när man vänder och rör i kompostblandningen packas det ihop så det som liknat en full kompost kanske endast är en halvfull om man skött den. I mitt fall skulle jag kanske lyckas få till en decimeter mer plats om det nu gått att röra om i "grytan" men det är alldeles för kallt för att komposten ska klara hålla värme i översta lagren.


Så vad gör jag? Jag har två alternativ - slänga matrester i den ordinarie soptunnan alternativt i den vilande ej utgrävda komposten som består av ca 1/4 färdig kompostjord.

Har under julhelgen slängt mat i behållaren under diskbänken som bara borde innehålla plast - med andra ord det har blivit en klassisk soppåse. Fy vad det känns äckligt! Kleniga matrester ihopblandat med en massa annat.. det känns så fel.. och soptunnan som brukar vara tom är nästan fylld trots att det är en vecka kvar till tömning. 

Vanans makt, så konstigt - känns verkligen helt galet att knöla ihop plastpåsar och tomma förpackningar med kleniga rester från tallrikar i en och samma påse.  Var flera år sedan jag började sortera och kompostera före det hade jag inga problem med att slänga sopor i en och samma soppåse. Antar att soporna som kastas i soptunnan går till ett värmeverk eftersom man bara ska kasta brännbart så förmodligen gör det någon nytta där också.

Valde trots allt idag att slänga matavfallet i den vilande kompostbehållaren så nu kommer det sluta med att jag till våren står med en full kompost vilken ska vila ett år samt en halvfull kompost som inte kommer räcka tills den andra är klar.. skjuter alltså problemet framför mig.

Måste i alla fall åka bort till sopsorteringstationen med burkar, flaskor och plast/pappersförpackningar för det har också senaste veckan kastats i soptunnan och det går verkligen inte an!

Sopsorterng - en värdslig sak - hade Karlsson på taket sagt .. ja kanske är det så men jag har aldrig tyckt om Karlsson på taket, han är liten, tjock, ful och elak... gubbe - eller nåt. Det var så konstigt med det där för i böckerna såg han ut som en liten gubbe men när filmen kom var han så märkligt sminkad och utstyrd med dubbat prat som inte stämde överens med utseendet - jag blev bara förvirrad och fastnade i vad han egentligen skulle föreställa och hur gammal skådespelaren var, hur han såg ut när han inte var Karlsson på taket. Jag förstod aldrig om det var en yngre pojk man försökte likna vid en gubbe och därför dubbade pratet eller om det var en lite för gammal skådespelare som skulle likna en förvirrad tonåring med propeller på ryggen, fast han var väl lite flint också.. eller var det helt enkelt så att pratet inte alls var dubbat .. äh.. orkar inte grotta i det där. Tycker fortfarande han både ser konstig ut och pratar konstigt... men det är i alla fall en värdslig sak!






Hmm - kunde ändå inte släppa det där. Mats Wikström - heter han skådespelaren som spelade Karsson i filmen. Född år 1964 och första filmen kom 1975 alltså var han 10 år och rösten var Jan Nygrens. Undra på att det blev konstigt, en tioåring man misslyckat med att likna en gubbe samtidig har man lagt till en röst som inte stämmer överens med utseendet - förvirrande!


Prinsessan Lovis i Ekedalen håller hov

Bildkavalkad på den ettåriga prinsessan Lovis första möte med paket och presenter vilket hon klarade med bravur!



Det började med julafton i snyggaste sidenblåsan!




Tillsammans med mammas kusiner smakas det
från alla godisskålar.





Sen får jag sitta i pappas knä en stund...




... innan jag förstår att idag får man riva sönder precis
hur mycket papper man vill!





Två dagar senare trappar vi upp det hela ett steg och tar på oss
den riktiga princessklänningen med tyllunderkjol - dags för ettårskalas!





Men hur öppnar man det här... blir till att gå upp på tå och försöka hjälpa till med
tänderna.






Lyckades gnaga upp ett litet hål i alla fall :)





Fortsätter med samma taktik...




Här har hon lyckats få tag i en riktigt fin wellpappbit och se så stadigt
jag står - helt själv!




Nej, nu är det dags för mormor att rycka in när prinsessan i fråga 
 bullar upp wellpappen i kinderna likt en hamster.




Nu börjar det likna något.. hm instruktioner bäst att läsa lite...





Nu börjar det bli roligt - det gäller att stå stadigt!




Med lite hjälp av mormor öppnas äntligen lådan.. och vad är det här..





...  "brum brum" säger prinsessan och studsar upp och ner samtidigt som
hon hjälper mamman att göra en insats med monteringen, skruva skruva..




Äntligen! Prinsessan tar på sig hårbandet och susar iväg med sin
nya Mercedes SLK - det är ju en "cabbe" :)





.. men strax ringer det på dörren och pojkvännen dyker upp - han
är ju hela två månader äldre så han vet precis hur man hanterar
sådana här åk. Han kollar så att allt är ok med däck och sånt där..




.. sedan slänger han sig snabbt upp och provkör en sväng :)





Hundar kom också på besök och då tycker prinsessan att det är lika
bra att blunda och låta pussarna bli överstökade..





...innan hon bestämt schasar iväg dem - man är ju ändå prisessa så någon
måtta får det vara.





Även för prinsessor är det jobbigt att ha kalas - skönt med en paus.





Två av mina söta.. älskar er mer än vad som kanske är hälsosamt.
Tre generationer bortskämda prinsessor.. mig själv inräknad, vad gör väl det?
Är väl underbart att få vara lite bortskämd - önskar alla fick vara det!

.. tänker efter lite.. gamlamormor var också bortskämd och överöst med kärlek -
det var nog där det började..


Hjärta med silver

En underbart fin ring i silver med hjärta i mässing fick jag av Angelica som hon såklart har tillverkat själv, jag blev väldigt glad! 

Delikatesschoklad "en masse", en flaska vin och en bra bok :) Har börjat läsa boken och den är riktigt rolig och läsvärd, rekommenderas stakt för den som inte läst den, se nedan - ja just det en orkidébok också - nu kliar det i orkidéfingrarna, det var några år sedan jag drog ner min orkidésamling men blir sugen att så smått börja igen när jag ser de vackra blommorna i boken.

När jag nu halkade in på orkidéer kan jag nämna att jag fick en phalaenopsis (brudorkidé) av min syster för snart exakt ett år sedan i samband med att lilla Lovis föddes - det är på dagen ett år i morgon 27/12 och den blommar fortfarande! Nya stänglar har kommit och slagit ut innan de förra vissnat - en helt otrolig planta som jag ska vårda ömt!

Köpte till mig själv en Rubiks Kub - blev nostalgisk och mindes när jag gick på högstadiet och tränade in diverse lösningar för att knäcka kuben. Jo, jag har snurrat och vridit på den och löst den några gånger men vill få upp hastigheten och kunna lära mig fler varianter för att lösa de olika situationer som kan uppstå. Sökt lite algoritmer på nätet för att lite bättre förstå hur sambandet mellan de olika småkubernas inbördes förhållande hänger ihop, ska försöka lära mig de mest grundläggande för att utmana mig själv lite.

Det bästa med helgen har dock varit prinsessan Lovis som vet hur man ser till att bli uppvaktad och firad i "dagarna tre" - i morgon vankas ettårskalas ska ta lite bilder och sammanfatta prinsessans paketdagar :)




Så jättefin polerad silverring Angelica gjort och prytt med silver hon oxiderat och
"rispat" för att få en "rå" yta mot det blanka mässinghjärtat.
På utsidan har hon även graverat in "H O P E" . Tack snälla Angelica!





Choklad och en underbart god Gewurtztraminer!





"Hundraåringn som klev ut genom fönstret och försvann" av
Jonas Jonasson - LÄS DEN!





Sist men inte minst Rubiks Kub - frestar tålamodet och
tömmer hjärnan en stund :)


Packat och klart

Nu är det packat och klart och dags för överlämning av det jag inhandlat samt det jag plockat från mina garderober och hyllor. Hoppas det kommer till användning för någon som behöver.

I inlägget här berättar jag om flyktingförläggningen där invånarna är i behov av mattor, filtar, dukar, gardiner m.m för att få något som liknar ett ombonat hem. Mitt beslut var att 1000 kr av det som var avsett till presenter skulle gå till de boende i förläggningen samt jag skulle se vad jag själv kunde avvara.

När jag nu plockat i mina garderober, bland det jag just nu inte använder, går tankarna runt huruvida jag kommer använda de här textilierna igen eller ej, samtidigt slår det mig hur egoistisk min fundering egentligen är. I det fall jag inte är säker på om jag kommer använda just den duken eller gardinen igen så är det självklart bättre att någon som nu vill använda den får den.  En person som inte har ekonomisk möjlighet att själv införskaffa gardiner, dukar o s v till skillnad från mig och många med mig som faktiskt är i situationen att när vi vill byta gardiner har vi råd att köpa oss nya.

För 1000 kr fick jag:

2 mattor
2 kuddar
2 badlakan
2 par gardiner
2 filtar

Från mina garderober:

2 påslakan
17 gardiner
15 dukar
1 överkast
1 pläd
2 filtar
2 kuddar
1 matta
1 bäddmadrass

Allt är helt samt tvättat och strykt, min förhoppning är att det ska komma till nytta.




Här en bild på det som nu är packat i lådor för leverans.


Risgrynspudding

Idag var det dags för risgrynspudding och det var återigen Christer med sin blogg (http://blogg.erngren.com/) som inspirerade mig. Brukar göra risgrynspudding i samband med att jag gör risgrynsgröt men har aldrig tidigare gjort enligt recept, jag brukar "höfta" till med ägg och grädde lite som jag tycker. I det här receptet var det fint hackad mandel vilket jag ej haft i puddingen tidigare och stället för blåbärsås hade jag hallonsylt - det smakade väldigt gott och jag har ätit minst en portion för mycket!

Borde strunta i att lägga ut bilder när det på blogg.erngren.com finns proffsbilder - men i alla fall - så här ser min risgrynspudding ut.



Precis uttaget från ugnen





Hallonsylt är favoriten och som vanligt äter jag på en av assietterna
från Grön Anna servicen.


Storstäd & Foppatofflor

Har köpt mig en vattendammsugare/textilvårdsmaskin - Kärcher SE  4002 och den fungerar riktigt bra, mattan i vardagsrummet är kanonfin och golven blev riktigt rena. Blir skillnad när man tvättar med rent vatten som inte återanvänds, även om man byter vatten flera gånger när man "moppar" så är det trots allt använt vatten. Allt löst skräp följer också med och hamnar i behålllaren. Var först inne på att köpa en ångtvätt men efter mitt vanliga "velande" fram och tillbaka bestämde jag mig för en textilvårdsmaskin - får se om jag ångrar mitt val eller kanske jag ska komplettera med en ångtvätt också??

Har börjat med soffor och fåtöljer, föll för ett par år sedan för den ljusa tygklädda sofftrenden med schäslonger och nackstöd - visste att det skulle vara opraktiskt men det är så tråkigt att alltid tänka praktiskt ibland måste man få välja det man känner för och tycker är snyggt - eller hur? Har även klädda stolar i köket så de ska också få sig en omgång. Det går att ta av klädseln på dynorna och tvätta dem men jag vet att det brukar vara riktigt besvärligt att få tillbaka tyget så jag har valt att köra dem med textiltvättmunstycket samt använda speciellt textiltvättmedel anpassat just för textilvårdsmaskiner. Sugkraften är rejäl men det är trots allt lite fuktigt när man är klar så jag väntar nu på att soffan och en av fåtöljerna ska torka ordentligt så jag får se hur resultatet blir och om jag eventuellt behöver köra en gång till kanske med kraftigare dosering av rengöringsmedlet. Men jag kan redan nu se att soffan fått en ordentlig uppfräschning.

Maskinen går även använda som vanlig dammsugare alternativt grovdammsugare - ska undersöka om det också finns fönstertvättillsats att komplettera med.

Nu borde jag nästan få lite sponsorbidrag från Kärcher :))




Foppatofflor är den fulaste fotbeklädnad jag vet men de
är väldigt bra "städskor" för en som får ont under fötterna
vid mycket "spring" på hårda golv. Annars tycker jag
att de hör hemma i campingduschen.


Up With People UWP

"Up With People-gänget" besökte min högstadieskola (Mariaskolan) i Mariestad tror året var 1980 - möjligen 1979 och man kan säga att dom tog mig med storm. Den glädje dom utstrålade minns jag än idag och jag kommer till och med ihåg texten till titelmelodin "Up, up with people". Ungdomar från olika delar av världen reste runt under ett år och spred glädje, åh vad jag ville åka med! Jo, jag hade toppbetyg i konst/dans/teater men sången var väl av typen "hellre än bra" och jag misstänker att man hade någon typ av audition/uttagning så det hade nog varit ganska kört :) 

Skrattar när jag tittar på videon av uppträdandet inför en grupp ungdomar - känns lite som ett "väckelsemöte" men man lyckades i alla fall väcka glädje hos mig då jag fortfarande blir glad när jag hör "Up With People" och allt som oftas går jag och nynnar på melodin för mig själv. Vet att jag tänkte för mig själv när jag satt och lyssnade att jag upplevde det som att de var världens lyckligaste människor som hade förmågan att fullt ut bjuda på sig själva. Egentligen forstod jag inte varför de var på en högstadieskola - vi kunde ju inte följa med, det är ju obligatorisk skolgång upp till nionde klass - annars är risken stor att jag trots bristande sångförmåga hade gjort ett försök.

Men det är helt otroligt man startade 1968 och håller på fortfarande! Såg på hemsidan att man nu tar emot ansökningar för kommande år.. :))

http://www.upwithpeople.org/




Ha, ha, ha - prata om att ge allt :)))


Rolighetsteorin

Kolla klippet - visst är det kul!




Ful trasig gammal soffa och folie...

Finns de som bor ett par kilometer ifrån mig, utan gardiner, mattor, filtar, kuddar, dukar med endast ett par ombyten och ett par skor, folie är uppsatt i fönstren för att hålla värmen samt som insynsskydd. Två personer / rum i lägenhet - vilket innebär att i vissa lägenhter inhyses på tre rum och kök sex vuxna personer som inte ens tillhör samma familj. Vi kallar dem invandrare och flyktingar och förväntar oss att de ska vara tacksamma för att vi "räddat" dem och låtit dem komma hit och ta del av vårt så väluppbyggda sociala system.

"Dom har ju kommit hit av egen fri vilja, här är det mycket bättre än där de kommer ifrån så det är klart de måste vara jättetacksamma och glada över att bli räddade - eller hur?"

Vad skulle hända om min familj - din familj och alla inom vårt släkte skulle utsättas för trakasserier, hot och förföljelse. Mitt jobb skulle gå till någon med annat etniskt ursprung, huset jag själv byggt tvingas jag ifrån och barnen får inte gå i skolan. Protesterar jag blir jag satt i fängelse eller bortförd till arbetsläger och följer jag inte de nya lagarna och förordnigarna döms jag till döden. Mina möjligheter att försörja mig själv och min familj har helt tagits ifrån mig och inte bara mig utan även mina barns och kommande generationers.

"Min man är tillfångatagen och jag vet inte om han överhuvudtaget är vid livet längre, jag sitter i lägenheten tillsammans med mina två tonårsdöttrar, en äldre kvinna från "mitt" område samt två bröder i 20-årsåldern. Mina döttrar och jag delar ett rum med den äldre kvinnan, de två bröderna har det andra sovrummet. Vardagsrummet behövs även det som matrum då köket är för litet samt det finns inte stolar för alla att sitta.

Känner jag mig tacksam? Nej jag känner mig inte tacksam - jag känner mig besviken ledsen och förnedrad. Efter förföljelse, ogrundade anklagelser och tillfångatagande av barn och vuxna var enda utvägen att försöka ta mig därifrån. Lämna det land där jag växt upp där mina släktingar och vänner finns det land där jag hade en förhoppning om att få uppfostra mina barn och få se dem växa upp lyckliga.

Ville jag lämna det här landet - nej. Fanns några alternativ - nej. Hur skulle mitt liv se ut om jag fick önska? Ett liv med min familj respekterad i mitt land där jag känner både språk och kultur! Ett liv där jag inte förväntas vara tacksam för att jag är satt längst ner på listan och tvingas bo i förhållande som ingen annan boende i det här landet skulle acceptera. Ett liv där jag själv har möjlighet att välja vilken soffa jag ska ha i vardagsrummet i stället för att med visad glädje ta emot den nedsuttna 70-tals soffan med spruckna dynor som någon bytt ut i sommarstugan. Eller filten med fläckar som tydligen hunden brukade ligga på som det förväntas att jag ska ha på sängen.

Men jag kan inte ställa krav - har ingen rätt att ställa krav för jag är inte född här, så jag står med "mössan i hand" bugar bockar och tackar innerligt för att jag (vi) fått en ful, grön trasig gammal soffa till vardagsrummet."


Jag känner inte dessa människor, jag vet inte vilka de är, vilken bakgrund de har eller på vilket sätt de kommit hit, jag vet bara att de är klassade som "flyktingar" och bor i undermåliga kalla lägenheter (som egentligen skulle rivits) med lägre levnadsstandard än den lägsta för oss "Svenskar" i vår sociala välfärd. Dessa människor har fortfarande inte fått en chans, många väntar på asylbesked, de har ingen möjlighet att varken söka arbete eller utbildning. De har ingen möjlighet att själva välja var de vill bo vare sig det gäller bostadsområde, ort eller land det är andras beslut deras liv ligger bokstavligt talat i andras händer.

Mina prioriteringar känns många gånger fel då jag för ett bra tag sedan borde gått igenom mina garderober och förråd för att plocka ut allt det som jag inte använder. Mina gardiner ska gås igenom likaså kuddar, filtar, sängkläder, mattor och porslin - det som är helt, det som jag själv skulle kunna tänka mig att använda men som bara blivit liggande det ska jag förmedla till de boende i det fall det kan komma till nytta.

Det är paket och presenttider, jul och födelsedagar. 1000 kr av det som är tänkt till presenter kommer jag i år att handla nya saker för - få se vad det räcker till men förhoppningsvis blir det ett par gardiner, någon filt och kanske en matta. Det är inte mycket men det hjälper till att få hemkänsla i alla fall för några av de invånare som rent faktiskt idag inte har möjlighet att förse se sig med dessa för oss så elementära vardagsdetaljer för att få trivsel i ett hem.

Jag skickar passningen vidare till alla som har möjlighet och hoppas det blir ringar på vattnet!




Den här soffan duger gott som sovplats åt en hund - eller hur?


Tanken räknas


* * *

Inte bäst gör fel, försöker rätt,
 tanken vrängs tillbaks. 
Det sägs men inte görs, 
man svikta i en aning
när det gjorda görs igen.
Viljan leder in i omsorg
men den tas ej för ord,
ordet sägs men hör
det som munnen inte talat.
Handling tar ett varv
och vänder åter.

Var finns lugn var finns ro
om inte i en liten vrå.
När någon knackar frågar tyst
och svaret kommer strax.
Allt på rättan plats
när man ska ha 
men inte när man haft.
En önskan är en fråga
är en befallning 
men tjat när inget görs.
Önskan hörde ingen 
men tjat domderas ut. 

Ingen annan finns i jag
ett sinne går ej dela.
Delad hjälpsamhet
och famnen trygg
utan änglsan alla vill.
Stolt i sinnet ingen skada
ge ifrån en hand med glädje.
Värmen sprider omtanke
och glädjens skimmer
är dess lön

Det lugna sinnet är en styrka
den hjälp som getts ger kraft igen.
Då står jag stark och rak i hjärtat
när tanken är av ärlighet.

* * *



Fjäril i silver - Angelica Hvass


Fredagsdrink!

Det vita ska vara sött (helst en Gewurztraminer), det röda ska vara fylligt och martinin ska vara torrrr!

.. och favoritdrinken ser ut så här:

Lika delar rom, gin och aprikoslikör (Pessoa), fyll sedan upp med apelsinjuice, frukt/bär och is. Min  favorit är DelMontes Exotics fruktcoctail men idag fick det blir frysta hallon - skippade därför isen. Det här är ingen supersöt drink den är mer fräsch - tycker jag - väldigt gott också att skiva ner färsk frukt. Möjligt att  det finns en "namnad" drink med denna blandning - har ingen aning då jag är helt värdelös på drinkar och har "hittat på denna själv". Mycket god en varm sommarkväll!

En vinterkväll som denna borde jag ta en Irish Coffee som också är en riktig höjdare att sitta och njuta av men ikväll fick det bli min klassiker ..  min vana trogen blandar jag till den i ett ölglas och nu ska den njutas långt och länge :))




KONSTig dotter :)

Mitt första barn - en dotter, jag kan säga helt ärligt att dagen när hon föddes är den absolut lyckligaste dagen i mitt liv. Självklart var jag lycklig när jag fick mina andra två barn också men då visste jag vad som väntade - jag var förberedd på den glädje en liten bebis ger.

Jag var helt inställd på att det skulle vara en flicka och den glädje jag kände när jag höll henne i mina armar är svår att beskriva - allt kändes så självklart och jag gick i ett lyckorus. Hon betyder väldigt mycket för mig, det har hon alltid gjort.

Som barn var hon finurlig, påhittig, omtänksam och jag älskade att se henne i någon av hennes fina klänningar med de blonda lockarna hängande ner till rumpan, försynt stående inför en mängd främlingar på de stora släktkalasen sjungandes med en stämma så tanterna grät. Hon var riktigt duktig på att sjunga och älskade spela teater. Upp till och med gymnasiet var hon med i en mängd sång-, teater- och dansföreställningar, jag var stolt så jag höll på att spricka när jag såg henne uppträda - men vän av ordning försökte jag inte visa det allt för mycket :))

Alla trodde att hon skulle fortsätta sin teaterbana men efter att ha arbetat i Norge, gått ett år på lärarhögskolan, arbetat som barista, förskolelärare, asistent m.m ville hon få utlopp för sin kreativitet vilket ledde till att hon nu utbildar sig till silversmed. Temat i hennes skapelser är natur och jag tycker verkligen om det hon gör och är oerhört glad över att hon har möjlighet att få hålla på med precis det hon vill. Ska bli spännande att följa henne och se vart den här konstnärliga banan leder och jag är som vanligt stolt mamma!

Här är några smakprov på det hon gjort och mer finns i hennes blogg http://www.angelicahvassdesign.blogspot.com/ 





Kolibri - delvis hamrad




Namnsmycke med utsågat typsnitt




Titanhänge med ram och träd i silver





Här ett plexihänge med tavla - tanken är att tavlan och
hänget ska höra ihop. Endast en enkel skiss som hon nu håller på att
uveckla - jättekul idé tycker jag.




Ytterligare skiss med samma teknik. Ska bli spännande
få se hur det färdiga resultatet blir!


Soppa med lufttorkad skinka

Finns en matblogg som jag tycker är helt underbart bra med allt från enklare rätter till middag och dessert. I dag kunde jag inte motstå att göra en blomkålssoppa som lät så underbart god och jag kan lova att den blev precis så god som den ser ut på http://blogg.erngren.com/ . Mina bilder går inte att jämföras men jag tog ändå ett par kort för att visa mitt resultat.

Pricken över i tycker jag är ost och skinkchipsen som skulle vara i soppan - dessa har jag aldrig varken gjort eller ätit tidigare men oj så goda och så användbara man kan ju äta dem som snacks om inte annat. Grevéost i skivor som toppas av lufttorkad skinka - in i ugnen och sedan rulla ihop - superlätt! 

Soppan innehåller blomkål, gul lök, grönsaksfond, vatten, grädde, turkisk youghurt, salt och vitpeppar. Hela receptet finns i länken ovan.

I stället för mjukt nybakt bröd tog jag en knäckeskiva och valde bort gräslöken som skulle toppas i soppan.



Grevéosten med skinkan på i ugnen





De färdiga ihoprullade ost/skink rullarna.





Soppan klar och den kommer garanterat serveras flera gånger hos mig!


Efterlysning - Gunde Svan??

"Mora-Nisse" - Nils Karlsson, Sixten Järnberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan... men sen då?? Vart har dom tagit vägen dom där som levde för sin sport, käkade havregrynsgröt och tränade lite mer än dom andra? Vi behöver en ny Gunde Svan - måste väl finnas någon som kan ta täten? Tycker om Marcus Hellners inställning men kaxighet håller inte förrän man bevisat att man är bäst, tror och hoppas på Marcus men tona ner och kör i stället - det gäller att ge lite mer än alla andra.

Herrarna behöver en "Kalla", Charlotte Kalla en otroligt underbar förebild för både tjejer och killar, ödmjuk inför sin egen styrka och storhet går hon in och kör skidor på ett sätt som det var länge sedan man skådade som svensk. Påminner om Magdalena Forsberg - skidskytte - får vi någonsin en sådan tjej igen?

Charlotte och Marcus - ska bli spännande att följa - kanske är det någon av dessa två som kan axla de forna hjältarnas mantel! Finns fler för att nämna någon - Emil Jönsson i sprint, Helena Jonsson, skidskytte som vann världscupen - bragdguld mm, men för att ta över den ärofyllda manteln måste det hålla mer än en säsong - så upp till bevis, kom igen nu tjejer och killar, vårt nordiska klimat visar sig från sin bästa sida när det gäller vintersport - så det är nu det gäller!