Innehåll


RSS 2.0

Kärlek i glömska

Djupt inne i en skog
finns ett hus.


I huset är ett rum,
i rummet ett skåp.


I skåpet finns en hylla,
på hyllan en låda.


I lådan ligger en ask,
i asken ett brev.


I brevet finns det ord
i orden är kärlek.


Kärleken är glömd,
djupt inne i en skog.


- anneli -




Hope Floats - målad av Lori McNee


Uppfyllda drömmar

Om jag fick önska
skulle allt inte vara som det är,
min önskan det som är fel blir rätt,  
att drömmar inte fanns.


Att leva skulle vara lätt,
falskhet och lögner vara svårt
aldrig skulle någon brännas
när glädje är det enda man vet.


Bara lycka skulle kännas,
det låter som en klyscha
men det är vad jag skulle önska
att ingen behövde drömma.


- anneli -




Dreamless - by jazzbat DevianART


Cupcake!

Lovis blev två år idag och Angelica bjöd på Cupcake. Hon är riktigt bra på att baka just cupcake och hon gjorde särskilda glutenfria till mig. Såå jättegoda och så jättefina!





Den lilla tvååringen fick en cykel som hon genast provade. Nådde inte ändå ner till tramporna men hon hittade ett eget sätt att cykla på. Har sagt det förut och jag säger det igen - det är en väldigt bestämd ung dam :)




 
Sötnosen ligger och sover och det är dags för mig att krypa ner också. Tidigt på morgonen hör jag hennes små fötter när hon springer till min dörr, öppnar den och säger "Heeej Bombom, ä bio?" - vilket betyder: Hej Mormor, var är Mio? (katten). Har förstått att jag kommer få leva med "Bombom" (haha), till gamlamormor säger hon "gammamommo" men jag är Bombom. Katten Mio har hon full koll på all tid som han är inomhus, i och för sig har hon full koll på det mesta som sker här. Häromdagen satt hon och pratade med hunden Vilda när vi hör henne säga allvarligt till hunden: "Du fatta ju ingeting"

Visst är barn helt underbara!


Virkad hårdekoration

Virkade en liten hårdekoration i form av en röd ros med silverpärlor till Lovis, det var enligt mammans önskemål. Den fick sitta kvar ungefär 5 sekunder,  hon är söt men en väldigt bestämd ung dam.









I eskimåmössan är hon söt som ett litet gosedjur, man vill bara krama henne :)






- Att man kan tycka om någon så mycket -


Kalkonen

Citrussmakerna spred sig bra i kalkonen som blev riktigt saftig och god. Får väl visa en bild på den som ser lite roligare ut än den förra ;)

Rekommenderar varmt Gordon Ramsays recept enligt förra inlägget!







Kalkon à la Gordon Ramsay

Såg ett program där Gordon Ramsay gjorde i ordning en kalkon och fick för mig att följa hans tips.

Här finns receptet: Gordon Ramsay kalkonrecept och här kan du se programmet: TV3 Play - Gordon Ramsey

Som vanligt så kunde jag inte följa receptet till punkt och pricka bytte ut vitlöken och olivolja till chillimarinerad vitlök och struntade i baconskivorna på toppen.

 

Smör med rivet apelsinskal, pressad citron, vitlök och kryddor - luktar verkligen gott precis som Gordon hävdar i programmet. Lök och citron ska även stoppas inuti kalkonen.

Delade skinnet från kalkonen och trykte in smör överallt, i varje skrymsle och vrå, både bakifrån och framifrån.




Kalkonen fylld med två delade lökar och en citron samt välpackad med smör. Gordon liknade sin kalkon vid att den såg ut som den stod i vakt, hmm... tycker min ser mer bajsnödig ut.

Nu är den inpackad i folie och ska in i ugnen tidigt i morgon bitti, ska bli spännande att se om det blir någon smak på köttet.


Flamenco Queen

Nästa Amaryllis har slagit ut och är riktigt fin även den. Är verkligen nöjd med valet av Amaryllisarna jag köpte, nu är det bara en kvar som inte slagit ut men den är på god väg med två stänglar.

Denna heter Amaryllis 'Flamenco Queen'

  

Webdesign

Försöker lära mig en ny programvara för att hantera websidor, Microsoft Expression Web. Är än och då väldigt nöjd och inser att jag fortfarande inte är helt obildbar :) Kan lite om kodning, så pass att jag har förståelse för den och vet vad de olika koderna genererar men vill ha ett program som är grafiskt där jag inte behöver skriva all kod själv och hittade just Expression Web. Bra program där man kan dela på fönstret och direkt se resultatet för ändringar man gör i koden. Finns även bra mallar man kan utgå ifrån. Provar nu en 60 dagars testversion och troligtvis blir det en skarp licens på den.

Administrerar en websida åt min far men är inte så nöjd med gränssnittet då jag har slängt ihop sidorna med Front Page och det är ju inte bästa programmet i världen.

Så jag grejar just nu med lite html, och css - kul. Önskar bara att jag kunde så mycket mer!

Webdesign och programmering passar bra att hålla på med när inte orken räcker till så mycket annat. Ska visa sidan när jag kommit lite längre med den.


Trött på att vara trött

Är inne i ett skov när det gäller urtikarian (nässelfebern). Det slår upp över hela kroppen med angioödem både på dagar och nätter. Jag vet att det kommer nå sin kulmen och gå tillbaka till en lägre nivå men vet aldrig hur lång tid det tar. Har svårt sätta ord på hur det känns. Kanske kan likna det vid en influensa som är på väg att bryta ut, kroppen är tung, huvudet är tungt med molande värk och minsta ansträngning känns som ett långlopp. Förutom det så kryper, bränner och spänner det i huden, urtikarian känns av även där den inte syns likt en känsla av irritation under huden som väntar på att brista ut i ett anfall.

Det hjälper inte att jag är inne på nittonde året med den här sjukdomen, nässelfeber och klåda påverkar kroppen fysiskt lika mycket om man har det varje dag som om man råkar drabbas av det en enda gång i livet. Psykiskt däremot är det riktigt påfrestande med den ständiga tröttheten och de nattliga anfallen.

Jag vet vad som krävs och jag vet att häxan i sitt vredesmod gör allt för att få mig ur balans och jag vet att jag fölorar lika ofta som jag vinner. Tröttheten tar ut sin rätt, tårar rinner och jag struntar i att behärska mig och låter händerna urskillningslöst riva på kroppen. Somnar trött och besegrad fram på morgonen när inte ens en häxas eld kan hålla kroppen vaken.

Avslappning, mentalt övertag, tränga bort tankar på kliande hud för att inte tappa fattningen och hysteriskt klia tills huden brister, för några sekunder av tillfredsställelse. Simulera ett lyckotillstånd av trygghet gör inte att jag klarar av bara att jag tar mig igenom ytterligare en natt i häxans klor.


Gör mig redo att krypa ner och ta ytterligare en natts strid, tar hjälp av skön musik i försök att föra tankarna till annat. Har inga andra val än att gilla läget.



You belong with me

Tycker så mycket om den här låten och videon med Taylor Swift - romantiskt highschoolfilmdrama i miniformat. Jag blir glad när jag tittar på den och alla som känner mig vet att jag tycker om country musik. Jag skulle väl kalla Taylor Swift musik för country/pop men det gör det inte på något sätt sämre.  På Youtube finns mängder av hennes sköna låtar och underbara videos.

'You belong with me' 


Urtikaria med Angioödem

Definition av Angioödem:  Urtikaria är ett dermalt ödem orsakat av frisättning av framför allt histamin från hudens mastceller. Angioödem (Quinckeödem) är samma sjukdom, men ödemet sitter i subkutis. Faktorer som aktiverar mastcellen är immunologiska (t ex allergen via IgE, komplement, autoantikroppar) eller icke-immunologiska. Utlösande faktorer kan vara föda, läkemedel, infektion, insektssting och fysikaliska faktorer

Drabbades återigen i natt av Angioödem i samband med min Urtikaria. Tog en bild med mobilen av hur det ser ut:



Försökte le lite i missären. Ögon, näsa, läppar svullna - inte direkt någon bild man skulle lägga med i en kontaktannons precis! Varför lägger jag upp en sån här bild när jag villigt kan erkänna att det inte känns något vidare - vill verkligen inte visa upp mig så här, jag vill vara den vanliga, pigga och fräscha Anneli.  Men tyvärr det är så här det ser ut när jag inte kan springa runt på ICA och leka låtsasleken,  jag vill visa och få mer förståelse för vad denna förhållandevis ovanliga sjukdom innebär.

Jag har tre olika typer av Urtikaria, Autoimmun Kronisk Urtikaria, Dermografism och Angioödem. Dermografism (tryckurtikaria) innebär att jag får urtikaria av tryck mot huden, kan vara åtsittande kläder, ligga på knä, sitta i samma ställning en längre stund osv. Rispar jag med en nagel försiktigt mot huden uppstår streck eller revor i huden. Det här innebär att ju mer jag kliar när min "vanliga" urtikaria uppstår desto mer urtikaria uppstår i huden.

Förutom att Angioödemet gör att man ser ut som man genomfört en misslyckad botoxbehandling så blir hela kroppen trött. Den redan trötta kroppen av Urtikarian tappar kraft, huvudet blir tungt och minsta ansträngning känns för mycket.

Kronisk Urtikaria ger som många andra kroniska sjukdomar "Fatigue" (trötthet)

  • Kan uppkomma redan vid liten eller utan ansträngning.
  • Tröttheten är mer frekvent och mer intensiv än vanlig trötthet.
  • Tröttheten har större påverkan på aktiviteter i vardagen.
  • Återhämtning tar längre tid än vid vanlig trötthet.

Den här tröttheten är svår att sätta ord på men det är stor skillnad på denna och den trötthet jag upplevde när jag som frisk blev trött efter att ha ansträngt mig på ett eller annat sätt. Denna trötthet sitter "djupare" och påverkar huvudet på ett helt annat sätt, man känner sig i perioder helt utmattad.

Jag kämpar varje dag för att inte ge efter för tröttheten, kämpar för att göra saker som ger tillfredställelse och glädje i vardagen. Jag tycker om att göra saker, tillåter mig att göra saker samtidigt som jag tillåter mig att inte göra saker. Sätter mig i massagefåtöljen och lyssnar på skön avslappnande musik och försöker se bortom alla måsten. Börjar ett nytt handarbete eller annat litet projekt som ger stimulans trots att det finns massor av praktiska, vardagliga saker som städning och underhåll av hus och trädgård som kanske borde gjorts. Har lovat mig själv och min kropp att jag ska göra det som för tillfället känns bra och det jag för tillfället orkar och som ger tillfredställelse i stället för att ta energi och ge stress.

I ett sjukdomstillstånd som suger ur kraften från ens kropp gäller det att hitta balans. Jag säger inte att jag har hittat balans, jag säger inte att jag klarar av det här men jag tror mig veta vad som krävs för att orka leva med en kronisk sjukdom som man egentligen inte orkar med.

Men sjukdomen och Urtikariahäxan som jag kallar "henne" kan aldrig påverka mig, min känsla, mitt jag. Jag finns, jag är och kärleken finns i mitt hjärta det kan ingen ta ifrån mig!



 


Glutenintolerant skitprat

Magen är kaos! Det kan ta flera veckor/månader innan tarmen är läkt igen efter att jag av misstag åt en saffransbulle som inte var glutenfri. Är snart tre veckor sedan och jag har i omgångar riktigt ont i magen, smärtan sitter nedanför magsäcken i tarmarna och är värst cirka 20 minuter till en timma efter att jag ätit. Inflammation i tunntarmen är vad man får när man som glutenintolerant äter gluten och man kan tycka att en bulle inte är så mycket men för att få en inflammation räcker det med ett gram gluten. Näringsupptaget i tarmen är för närvarande väldigt dålig vilket man kan se på det som kommer ut = ljust gult till vitt, med andra ord all näring är kvar i avföringen.

Hör och läser dagligen om barn med Celiaki (glutenintlerans) som i skolan och på dagis får fel kost. Önskar de ansvariga för barn och andra med specialkost kunde förstå vilket lidande det innebär för den som är drabbad när kosten inte är rätt.


Tur att kaffe och choklad är glutenfritt :)



Sockor

Fick önskemål om ett par sockor i samma garn som de jag stickade till mig själv för ett tag sedan.

Nu är de klara och jag hoppas de ska passa bra på foten de ska sitta på :)

 

Mobilskydd med pärlor

Har övertagit en så gott som ny mobil (LG P990 android) av sonen som precis flyttat till Manila. Den telefonen kom lägligt då tangenterna på min egen precis lagt av. Har ännu inte fått över mitt mobilnummer men kan leka lite med den iallafall. För att skydda den stickade jag mig ett mobil/iPhoneskydd i naturfärgat bomullsgarn med mörkblå virkade kanter och pärlor i blå/silver. Mitt fram stickade jag även in ett hjärta, det syns inte på bilden men det faktiskt både glänser och glittrar om pärlorna.

Det blev väl inte så tokigt?

 

Eskimåluva med krage och tofsar

Vet inte vad denna mössa ska kallas i beskrivningen står "Jokermössa", jag tycker Eskimåluva låter mysigare! Jag hoppas den ska bli varm och skön för en liten Lovis i vinter. Superkul var det att sticka den! Beskrivningen finns här: Garnstudio.com (jag har använt annat garn än vad som står i beskrivningen)

   

Dockan fick sitta modell :)


Papilio Butterfly

Nu har nästa Amaryllislök dragit fram sin första stängel och knoppen har slagit ut. Det här är den tredje att blomma av de fem jag planterade för ett tag sedan och det är denna jag sett fram mest emot att få se och den gjorde mig verkligen inte besviken. Papilio Butterfly som den heter är helt otroligt vacker!

 

Hoppas jag kan behålla lökarna och få dem att komma med lika fina stänglar även nästa år.

Loppisfynd

Var på loppis för ett par veckor sedan och hittade några små saker som jag hade svårt att gå förbi.

  

En i mitt tycke underbar liten fågelskulptur i två olika stensorter, en värmeljushållare i form av en keramikkatt och en keramiktavla med blommor. Tavlan gjorde mig så glad när jag såg den, den för tanken till sommar och sol, svårt se på bilden men bakgrunden är mörkt mossgrön.

Ibland behövs inte så mycket för att man ska känna sig lite gladare :)

Vinterset till en liten dam ♥

Lyckats pillra ihop ett vinterset bestående av mössa, halsduk och vantar som förhoppningsvis ska passa bra till en tvååring.

I kanterna stickade jag in pärlor i färgerna vit, rosa, röd. Lägger in mönstren lite senare måste skriva ner ordentligt så det blir rätt.


     


En dröm

Jag drömde en dröm
du tittade inte på mig,
jag såg din blick,
du vände och gick.


Du som lovat, du som sagt,
jag var ditt allt.


Jag ropade ditt namn,
i tårar jag bad.
snälla kom.
men du vände inte om.


Du som lovat, du som sagt,
jag var ditt allt.


Jag ville ropa, skrika,
du är en lögn,
ditt svek gör illa mig,
men sa, jag älskar dig.


Du som lovat, du som sagt,
jag var ditt allt.


Jag drömde en dröm,
i tårar jag vaknade,
sökte din famn, vände mig om
jag fann din säng var tom.


Du som lovat, du som sagt,
jag var ditt allt.


- anneli -




Magsjuka

Åkte på maginfluensa med redan inflammerad tunntarm. Inte bra. Tillbringade största delen av gårdagen liggande, drack lite vatten och tvingade i mig ett ägg på kvällen när jag var försäkrad om att det fick stanna i magen.

Feber, värk i kroppen och en mage som protesterar vilt för allt jag stoppar i mig. Känns ganska visset nu men är dock mycket bättre jämfört med gårdagen där stor del av tiden tillbringades i "damrummet".

Som vanligt gottar sig min följeslagare Urtikariahäxan i allt som kan störa immunförsvaret och har dragit igång en grillfest där det inte är häxan som blir bränd. Men det blir bättre, jag vet - så mycket bättre!





Dancing with fire - målad av duktiga "Chip" som också
lider av Urtikaria. Se mer av hennes målningar genom
att klicka på bilden.


Vinterfönster i blom

Amaryllisarna sköter sig och är riktigt fina. Den randiga, i grön/créme och röd är helt underbart fin tyvärr bara två klockor i första knoppen men vad gör det när det kommer två knoppar till och med så vackra blommor skulle jag vara nöjd med en endaste utslagen blomma. Röda Amaryllisar är alltid vackra och tycker den här nedan är riktigt fin med inte så stora klockor. Den har fyra klockor som sitter fint symetriskt på en hög stängel och ytterligare en stängel är på väg även här.

        



Novemberkaktusen förstod även i år när det var dags och blommar för fullt.




Orkidéerna blommar som vanligt troget med lite vila mellan stänglarna så det finns alltid blomsterprakt i fönstren. Inga bilder på dem den här gången.

Visst blir man glad när man tittar på blommor!