Innehåll


RSS 2.0

Niceville - Kathryn Stockett


Boken "Niceville" eller som den amerikanska originaltiteln är "The help" skriven av Kathryn Stockett är i mitt tycke en helt underbar bok. Den skildrar svarta hembiträden i vita familjer under sextiotalet i den amerikanska södern.

Baksidetexten:

"När Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Missisippi efter universitetet, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med breidgespel, tennisoch välgörenhetsbaler.
  Men Skeeter har förändrats. Hon har författardrömmar och reagerar allt starkare på de orättvisor hon ser omkring sig i 1960-talets Södern. Genom sitt arbete på lokaltidningen träffar hon två svarta hemhjälper - Aibileen och Minny. Tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok som skildrar verkligheten bakom de fina fasaderna i Jackson, staden som de kallar Niceville.
  De skriver om hur de svarta kvinnornahar förnedrats och diskriminerats, men också om deras drömmar, längtan och hopp. Det är ett farligt arbete som kommer att förändra deras liv för all framtid."


När man läser boken förstår man vad dessa svarta hemhjälper betytt för många barn. De har funnits till hands i allt från att lära sig gå på toaletten till att vara en öm famn för stöd och tröst. Svarta hembiträden behandlades ofta mycket illa precis som de svarta i samhället i övrigt under den här perioden. Det fanns strikta restriktioner för vad svarta tilläts att göra, de fick inte handla i samma butiker som vita, eller gå på samma bibliotek eller skolor.

Skeeter som i boken tar hjälp av två svarta hembiträden för att skriva en bok ur svarta hembiträdens synvinkel får reda på många hemligheter som aldrig skulle avslöjats om hon inte fått sådant förtroende hos de båda svarta kvinnorna. Hon blir också medveten om all den kärlek och passion många hembiträden lägger i det arbete de utför hos de vita familjerna och hur mycket som måste försakas i deras egna hem.

Berättelsen byggs upp genom att man får följa de olika karaktärerna utifrån sina egna perspektiv vilket gör att man lär känna huvudpersonerna väl och vill fortsätta läsa om dem kapitel för kapitel.

Boken innehåller spänning, kärlek, drama, avundsjuka, hat och så mycket mer. Jag rekommenderar varmt att läsa boken.



Boken har filmatiserats och hade premiär nu i höst. Hela boken känns som en film när man läser den så jag ser verkligen fram emot att få se den filmatiserade versionen. Klicka på bilden för länk till mer information om filmen samt trailer.

Fler länkar där du kan köpa boken och läsa recensioner:

adlibris.com

Bokus.com

Bokia.se

CDON.COM



P.S Har idag tittat på filmen - jättefin, underbar film. Som alltid lite småsaker man retar sig på att det ändrats från boken men absolut en sevärd film!


Kommentarer
Postat av: Niceville

Boken är helt underbar, ska även se filmen nu i veckan. =)

2012-01-16 @ 00:49:05
URL: http://www.niceville.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback