Innehåll


RSS 2.0

Tvättnötter och eteriska oljor

För cirka två år sedan slutade jag använda vanligt tvättmedel och gick över till att använda indiska tvättnötter i stället. Tvättnötter är frukten från ett träd som heter Sapindus mukorossi och innehåller Saponin. Saponin är ett tvålämne och det håller parasiter, bakterier och svampangrepp borta vilket gör att man vid odling av dessa träd inte behöver använda bekämpningsmedel. Tvättnötterna är med andra ord 100 % biologiska och kan efter användning slängas i komposten eller eldas.

Tvättnötterna innehåller alltså ett naturligt rengöringsämne men det innehåller inget blekmedel därför brukar det rekommenderas att om man vill ha blekning av tvätten får man tillsätta någon typ av bleksalt. Jag har använt bleksalt men enbart vid tvätt av vita lakan, handdukar och liknande och har precis fått information om att man kan använda bikarbonat som blekmedel så jag kommer genast gå över till det.

Sköljmedel behöver man inte använda om man inte är ute efter att få en speciell doft på tvätten för nötterna gör tvätten mjuk. Tvättnötterna ger ingen speciell doft mer än att det luktar rent, för att få annan doft brukar jag använda eterisk olja, det är olja som destillerats eller pressats från växter och som ofta används i parfymer. Oljorna är dyra men man behöver endast ca 10 droppar till en maskin tvätt. Ska erkänna att jag faktiskt också ibland köper sköljmedel för jag tycker om vissa av de dofterna men tänker gå över helt till eterisk olja. Underbart med dofter som rosenträ, lavendel, citrongräs, mandarin och så vidare.

Eterisk olja använder jag också när jag gör mina tvålar. Har precis gjort en beställning på olja från http://www.pennine-collection.co.uk/index.asp i England vilka säljer till bra priser, mycket billigare än att köpa från Sverige.

Bra med tvättnötter och eterisk olja är att man kan överdosera hur mycket man vill, det är inte skadligt för miljön  och tvätten blir ren. Jag skulle aldrig använda dem om jag inte fick mina kläder rena.

Av tvättnötterna kan man också göra schampo/flytande tvål hur lätt som helst, koka vatten lägg i nötter och låt dra. När jag gjort det har jag använt en gaffel och pressat ut saponinet för att få ut så mycket som möjligt och det blir verkligen koncentrerat. Finns mängder av användningsområde för den flytande tvållösningen problemet är att det inte håller så länge man får förvara det i kylskåp. Jag har använt tvättnötslösningen till att göra fast tvål för fläckborttagning och den tvålen blev riktigt bra till att ta bort fläckar med fick till och med bort oljefläck på en blus genom att fukta tvålen och försiktigt gnida mot tyget och sedan lägga i tvättmaskinen (med tvättnötter såklart).

Jag har två vita strumpor och två svarta i dessa lägger jag ca 6-7 nötter och knyter ihop. De vita strumporna har jag till vittvätt och de svarta till kulörtvätt, är det en riktigt full maskin lägger jag i två strumpor med nötter annars räcker det med en. Nötterna kan användas 8-10 tvättar i 40 grader och cirka 5-8 gånger i 60 grader, det är min egen erfarenhet.

Hittils har jag köpt hela nötter men nu finns det fler återförsäljare som säljer knäckta nötter och eftersom det är i skalet saponinet finns så har man ingen användning för kärnan med andra ord så blir då frakten billigare. Oavsett om man köper hela eller krossade så blir användning av nötterna billigare än vanligt tvättmedel så det finns egentligen ingen anledning att inte använda dem. Det gynnar indiska odlare, vår miljö och plånboken - tre överraskningar i en (hehe).

Googla på tvättnötter så finns mängder av tips och information samt återförsäljare.

Ja, det var väl "dagens" ekotips:)




Tvättnötter, eterisk olja och strumpor att lägga nötterna i.


Kommentarer
Postat av: Tessa

Jon har en kompis som bor här i staden tillfälligt, han har inte tillgång till någon tvättstuga och lånade vår tvättmaskin, han hade dessa tvättnötter och jag blev genast intresserad detta var i förrgår och i dag skriver du om dem, lite passande för han visste inte så mycket om dem mer än att de var miljövänliga och eftersom han har så mycket allergier så använde han dem. :) ska faktiskt ta och kolla upp dessa, han hade dem i en vit liten påse och jag trodde inte riktigt på dem innan jag såg att resultatet blev rent och bra :-D

2010-05-25 @ 22:08:06
URL: http://tesza.bloggspace.se
Postat av: Magda

Hmm, spännande! Du borde ägna dig åt att skriva om sånt här och kanske sälja tvättnötter och liknande också! EM lite eko-webshop-kanske?

VI beställde ekologiska grönsaker en period och då kunde man också köpa tvättnötter, men jag testade aldrig. Men det är kanske värt ett försök... Men tror du inte bikarbonat pajar maskinen?

2010-05-25 @ 23:50:45
Postat av: Maria

Vad spännande! Jag blir så imponerad av er alla som håller på med dessa miljömedvetna val! Varför gör inte jag så??? Lathet kallas det! Möjligtvis en smula okunskap också... Gör du tvål? Jag åker emellanåt till Götene och köper hemmagjord tvål, den är helt underbar! Dessutom är det så gott att tvätta hunden i den hemgjorda...

Nu ska jag googla på tvättnötter... Jag har en tös som har gluten och en del hudproblem så detta kanske kan vara bra för henne.

2010-05-26 @ 08:07:34
Postat av: Bloggaren

Tessa - vilket sammanträffande :D Jag kan absolut rekommendera nötterna!

Magda - Nej bikarbonaten gör ingen skada på maskinen, man kan också köra en tom maskin med ättika och citronsyra samt bikarbonat med jämna mellarnrum så rengöra och avkalkar man maskinen. Många som inte tänker på att även insidan på en tvättmaskin blir sunkig av tvättmedel, hudrester och annat - även om det inte syns så bildar det ett lager.

Maria - Jag är också lat, men om man för in en liten sak i taget så går det lätt och blir självklart och oftast mycket enklare - tvättnötter har jag ju nu alltid hemma och inte behöver jag släpa tvättmedelspaket från affären. Ja, jag gör lite tvål då och då.. titta under arkivet "naturlig milj, hälsa, skönhet" där har jag ett litet inlägg om mina tvålar. Ska snart göra en ny sats tänkte dokumentera det och lägga upp här. Jag har också lagt upp ett väldigt gott glutenfritt brödrecept under "Mat" ifall du vill prova till dottern, det är ju bara att ta bort det man i inte vill ha i. Havretvål kanske vore något för din dotter om hon har hudproblem...

2010-05-26 @ 13:23:46
URL: http://mittilivets.blogg.se/
Postat av: Mia Ohlsson

Tvättnötter är Guds gåva till oss...Det fungerar verkligen..Inget sköljmedel det blir ju jättebilligt. Köpte mina nötter på www.webbsmart.se

2010-08-08 @ 22:43:09
Postat av: Bloggaren

Mia Ohlsson - ja visst är dom bra tvättnötterna! Tack för en bra länk!

2010-08-09 @ 11:51:36
URL: http://mittilivets.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback