Innehåll


RSS 2.0

Sopsortering och varmkompost - en världslig sak...

Alla som läst min blogg tidigare vet att jag komposterar och sopsorterar. Komposten håller jag i trim genom att vid varje påfyllning strö över lite kutterspån och någon gång i veckan vända på de översta lagren. Jag har två varmkomposter en "aktiv" och en som vilar - när den vilande blivit jord grävs den ur och växlas över till att bli aktiv.. ja ni förstår principen.

Till saken hör att latmasken slog till i höstas/sensomras när den vilande komposten egentligen var klar för tömning på färdig kompost och den aktiva var fylld till 3/4 med andra ord läge för skifte. Men dagarna gick och inspiration för "kompostgrävning" infann sig aldrig istället blev det till någon fantasiliknande illusion om att det klarar sig till våren. 

Nej - det klarar sig INTE till våren - komposten är till bredden full och insnöad! 



Här är mina två varmkomposter - till höger något dold bakom grenar från tujan den vilande och till vänster bakom en lagerpall den aktiva. Varit tvungen att stänga in den aktiva med en rejäl lagerpall eftersom vissa hundar i familjen både bryter sig in och ut överallt - framför allt om man kan hitta något ätbart.




För att komma åt komposten fäller jag bort lagerpallen. Behöver även skotta bort en hel del snö runt behållarna.




När luckan öppnas konstateras att komposten är mer än full och på grund av kylan kan man inte vända på lagren. Varmkomposten är ganska kall men trots det lyckades jag så sent som för en vecka sedan vända runt i de översta lagren och skapa mer plats, men nu är det kört. Det fungerar så att det som ligger inuti komposten förmultnar och blir väldigt mycket mindre alltså när man vänder och rör i kompostblandningen packas det ihop så det som liknat en full kompost kanske endast är en halvfull om man skött den. I mitt fall skulle jag kanske lyckas få till en decimeter mer plats om det nu gått att röra om i "grytan" men det är alldeles för kallt för att komposten ska klara hålla värme i översta lagren.


Så vad gör jag? Jag har två alternativ - slänga matrester i den ordinarie soptunnan alternativt i den vilande ej utgrävda komposten som består av ca 1/4 färdig kompostjord.

Har under julhelgen slängt mat i behållaren under diskbänken som bara borde innehålla plast - med andra ord det har blivit en klassisk soppåse. Fy vad det känns äckligt! Kleniga matrester ihopblandat med en massa annat.. det känns så fel.. och soptunnan som brukar vara tom är nästan fylld trots att det är en vecka kvar till tömning. 

Vanans makt, så konstigt - känns verkligen helt galet att knöla ihop plastpåsar och tomma förpackningar med kleniga rester från tallrikar i en och samma påse.  Var flera år sedan jag började sortera och kompostera före det hade jag inga problem med att slänga sopor i en och samma soppåse. Antar att soporna som kastas i soptunnan går till ett värmeverk eftersom man bara ska kasta brännbart så förmodligen gör det någon nytta där också.

Valde trots allt idag att slänga matavfallet i den vilande kompostbehållaren så nu kommer det sluta med att jag till våren står med en full kompost vilken ska vila ett år samt en halvfull kompost som inte kommer räcka tills den andra är klar.. skjuter alltså problemet framför mig.

Måste i alla fall åka bort till sopsorteringstationen med burkar, flaskor och plast/pappersförpackningar för det har också senaste veckan kastats i soptunnan och det går verkligen inte an!

Sopsorterng - en värdslig sak - hade Karlsson på taket sagt .. ja kanske är det så men jag har aldrig tyckt om Karlsson på taket, han är liten, tjock, ful och elak... gubbe - eller nåt. Det var så konstigt med det där för i böckerna såg han ut som en liten gubbe men när filmen kom var han så märkligt sminkad och utstyrd med dubbat prat som inte stämde överens med utseendet - jag blev bara förvirrad och fastnade i vad han egentligen skulle föreställa och hur gammal skådespelaren var, hur han såg ut när han inte var Karlsson på taket. Jag förstod aldrig om det var en yngre pojk man försökte likna vid en gubbe och därför dubbade pratet eller om det var en lite för gammal skådespelare som skulle likna en förvirrad tonåring med propeller på ryggen, fast han var väl lite flint också.. eller var det helt enkelt så att pratet inte alls var dubbat .. äh.. orkar inte grotta i det där. Tycker fortfarande han både ser konstig ut och pratar konstigt... men det är i alla fall en värdslig sak!






Hmm - kunde ändå inte släppa det där. Mats Wikström - heter han skådespelaren som spelade Karsson i filmen. Född år 1964 och första filmen kom 1975 alltså var han 10 år och rösten var Jan Nygrens. Undra på att det blev konstigt, en tioåring man misslyckat med att likna en gubbe samtidig har man lagt till en röst som inte stämmer överens med utseendet - förvirrande!


Kommentarer
Postat av: Tessa

Du får skaffa en till kompost som är aktiv :)? Själv är jag en dålig komposterare men det beror mer på hyresvärden än på mej,eller näe det där var inte bra sagt jag skulle nog kunna kompostera om jag verkligen ville.. nu känner jag mig som en miljöbov. Men en dag kanske då vanans makt tagit mig till kompostens konst så kanske jag också gör det :) jag hoppas :-D

2011-01-03 @ 04:45:49
URL: http://tesza.bloggspace.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback