Innehåll


RSS 2.0

Mössa, vantar och halsdukspolo

Lillasyster hittade ett mönster i en tidning på mössa, vantar och en halsdukspolo och bad mig sticka det till henne. Här finns beskrivning: http://www.marks-kattens.se/stickat/monster/mossa-vantar-halsdukspolo-0

Så här ser resultatet ut:




Tjockt självmönstrande garn, det gick supersnabbt att sticka.

Uppdaterar med en bild på söta lillasyster som provar sitt vinterset.



Brunbränd, nyss hemkommen från Egypten och nu kan hon njuta även av vintersolen utan att frysa.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

"Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva", är titeln på Ann Heberleins bok där hon delar med sig om hur det är vara sjuk med diagnosen bipolär typ 2.

Ann Heberlein är teologie doktor och forskare i etik, verksam debattör och skribent. Hon har skrivit flera böcker och varit mycket anlitad som föreläsare och debattör i både media och andra sammanhang. Samtidigt är hon sedan tonåren manodepressiv eller som diagnosen heter idag, har bipolär typ 2.

Jag har aldrig tidigare läst en bok där författaren lämnar ut sig så totalt som Ann Heberlein gör. Den psykiska sjukdomen blir så lätt att förstå, samtidigt så komplicerad, så förutsägbar och samtidigt så oförutsägbar. Hon visar på ett så självklart sätt varför många inte klarar leva med denna sjukdom och varför ett självmord kan vara något som den sjuke inte vill men ser som enda utväg.

Utdrag ur boken:

"Dygnet runt, varje sekund maler mina tankar, huller om buller, ovanpå och inuti, sammanlänkade, omslingrade i fyrafemsexsju led och så slutar jag känna och tänker bara och då går det överstyr."

...

"Prick 14.00 ringer telefonen. Det är Radio Sjuhärad. Jag gör en direktsänd intervju medan jag kör mot Österlen i rasande fart. I sju minuter talar jag samlat och skarpt om min bok. Den handlar om ansvar, eller snarare om bristen på ansvarstagande. Det går bra. Jag kan koppla bort mina känslor. Jag kan koppla bort. Jag kan låta hjärnan arbeta själv. Är det bra eller dåligt? För knappt tjugo minuter sedan satt jag mittemot en norsk psykiater och berättade detaljerat om mina självmordsplaner. Hur kan jag då sitta här nu och iskallt svara klokt, sansat , genomtänkt och till och med litet humoristiskt på den här radiopratarens frågor .... " "Hur sjuk är jag? Hur störd är jag?"

...

"Nu måste jag åka till Gotland och Almedalsveckan och arbeta. Handelskammaren har kontrakterat mig för en frukostföreläsning på måndag och Kristdemokraterna har köpt mig till en debatt på onsdag. Däremellan ska jag glida runt och leta grejer att skriva om.Jag vill inte. Vill inte. Jag orkar inte. Det känns som om jag kommer att dö. Ja. Jag vet att jag kommer att dö. Jag dör om jag är tvungen att åka till Gotland. Jag ligger i fosterställning på badrumsgolvet och gråter. Jag vill inte. Jag vill inte. Jag vill inte. Om jag åker tjänar jag minst 15 000 kronor (före skatt), mer om jag hittar mer attt skriva om. Jag vet att vi behöver pengarna. Jag vet. Jag vet. Jag vet. Men jag vill inte. Min man står i dörren till badrummet och ser på mig. "Det är bara du som kan bestämma om du ska åka", säger han. "Du måste bestämma det själv.""

Jag vet inte hur jag ska beskriva boken. Den berör mig så oerhört mycket och jag lider med alla som måste klara av att stå ut med en sjukdom som denna. Jag förstår Anns frustration över svårigheten att få hjälp, jag förstår hennes ord när hon säger att det är en dödlig sjukdom och jag förstår dilemmat när man vill dö men är glad att man överlevde.

Boken grep tag i mig, den tog mig rätt in i Ann Heberleins hjärna, in i hennes kaos på alla fronter i livet, personligt, yrkesmässigt, ekonomiskt och hälsomässigt.

Det känns som boken är skriven i ren desperation, Ann slänger sig rakt ut med vidöppna ögon och utan fallskärm, så modigt, så starkt, så annorlunda.

När man läst Ann Heberleins bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva", förstår man hur det är att må dåligt på riktigt!

På min lista att läsa sätter jag nu upp "En liten bok om ondska" och "Ett gott liv", det är Ann Heberleins två senaste böcker - ett måste att läsa!




Mönstrade fingervantar

Har precis gjort klart ett par mönstrade fingervantar i tretrådigt ullgarn från Kampes Ullspinneri i Ullervad. Mönstret är från Garnstudio. Vantarna är långa, de går ända upp till armbågen och figurstickade så de sitter riktigt skönt på armen.


Klicka på bilden för förstoring.





Mitt liv i mina händer - Alison Lapper



Alison Lapper föddes i England 1965, utan armar och med korta missbildade ben. Hon lämnades genast bort till ett barnhem och skulle komma att tillbringa 19 år på institution.

Under tiden på barnhemmet äger hon ingenting som hennes eget, hon har inga föräldrar, ingen familj. Uppväxten sker helt utan kärlek, allt inriktas på att hon ska klara sig fysiskt. Det provas ut proteser som barnen tvingas använda, äter de inte med hjälp av proteserna får de ingen mat. De fotograferas nakna, de dokumenteras men de får ingen kärlek, allt de har är varandra, barnen på barnhemmet.

Hon tycker om att måla vilket går som en röd tråd genom hennes liv. År 2003 fick hon ur Drottningens hand mottaga Imerieorden för sina insatser för konsten.

Alison berättar med egna ord om sitt liv. Hon är rättfram och öppen i sin berättelse och framstår som en väldigt kaxig tjej som ända från barndomen vägrat inrätta sig i de normer och förordningar som ställs upp för den som är annorlunda.

2005 placerades en staty av Alison på Trafalgar Square i London, en staty av henne naken och gravid med sin son, sitt enda barn Parys.

BBC har gjort en dokumentär om henne i serien "Child of Our Time"

Finns så många fascinerande människor att läsa om Alison Lapper är en av dem.




Låtsasleken

- Hur är det?
- Jodå, det är ganska bra.
- Skönt!
- Mmm ...


Nej. Det är inte ganska bra. Det känns som nacken håller på att växa upp i bakhuvudet samtidigt som den pressar sig ner längs ryggraden och ut i armarna. Benen pirrar och rycker, de lever ett eget liv. Just nu är det inte "ganska bra".

Jag leker låtsasleken. Plockar äpplen, stickar vantar, bär in ved, är barnvakt, klyver tändved, gräddar våfflor, får beröm ...

Åker till ICA och handlar:

- Åh vad roligt att se dig, det var så länge sen. Hur är det? Du ser så fräsch ut! Vad gör du nu?
- Ja, det var verkligen länge sen. Jodå, det är bra. Har varit hemma ett tag, sjukskriven, det vad kul att se dig, men jag måste kila nu. Ha det så bra, ja vi ses!

Ett stort leende, skrattar och låtsas ha bråttom, orkar inte stå på ICA och vända ut och in på mitt liv, tårarna bränner men det är ingen som ser.

Natten var jobbig: Försöker slappna av, försöker sova, hitta en ställning som inte frestar på ryggen och nacken för mycket. Fötterna bränner som de vore glödheta, har dem alltid utanför täcket. Slår på luftrenaren bredvid sängen låter fötterna kylas i luftdraget. Står inte ut. Kliver ur sängen, fötterna värker mot golvet går in i badrummet och tar mina värktabletter. Klådan, "urtikarian" har slagit upp på armar och ben, tar ytterligare en antihistamintablett.

Somnar, vaknar, kliar, ögonen har svullnat, läpparna har svullnat. Blundar, somnar igen.

Idag fungerar inte låtsasleken idag syns värken, idag syns klådan och svullnaden i ansiktet går inte att dölja.

Ska tända en brasa, ta en kopp kaffe, en smörgås. Ta på mig något riktigt skönt som inte sitter åt sedan ska jag berätta om de senaste böckerna jag läst och visa er vantarna jag stickade klart igår. Det känns bra, shit vad jag är grym!



Impulsböcker & garn

Var till apoteket häromdagen som ligger precis bredvid Annida´s Bok o Papper i Töreboda, och tänka sig att jag lyckades  slinka in där en sväng. Skulle bara titta lite.. nej, det funkar inte för mig när det gäller böcker och garn, de står där i hyllorna och bara ropar efter att få följa med mig hem. Inte lugnar de ner sig när jag väl är hemma heller, då fortsätter de skrika "LÄS MIG!",  "STICKA MIG!", det enda sättet komma undan är att gömma dem i någon garderob eller en hylla på ett svårtillgängligt ställe i huset.

Öppnar jag garderoben med garnerna eller letar mig ner till hyllan med böcker så blir det ett fasligt liv och de tävlar om att få min uppmärksamhet. Garnerna tävlar i att vara mjukast, finast i färg och en mängd stickförslag poppar upp. Från böckerna hörs inledningar till historier den ena mer lockande än den andra och jag finner mig själv till slut sittande på golvet läsandes den ena baksidan efter den andra.


Jag tycker om att läsa så jag borde väl ha massor av böcker? Nej, jag har inte det, eftersom jag är periodare i allt, sorterar vänder och vrider på saker och ting och har en väldig förkärlek till att just sortera, så fick jag för ett antal år sedan impulsen att rensa ur så gott som alla böcker. Böcker från div bokklubbar sedan mängder av år tillbaka, lexikon, gamla skolböcker - rubbet åkte med. Dessa böcker som jag genom åren sorterat efter, titel, författare, genre, storlek, färg (ja, det är sant ett tag fick jag för mig att böckerna skulle stå i färgordning - ja vet - helt sjukt). Jag hade till och med tagit av pärmomslagen och satte dem i pärmar (där dom såklart också skulle sorteras), tyckte det var ett smart sätt att kunna "bläddra" bland böckerna när jag fick lust att läsa något och inte visste vilken jag skulle ta.

Blev helt plötsligt trött på böckerna som stod och samlade damm i hyllorna, "aldrig kommer jag läsa en bok jag redan läst" så varför ska de stå här och ta plats. Med liv och lust och förmodligen hjälp av den månatliga PMS-hysterin som kan få mig till vad som helst packade jag ner alla böckerna i lådor och kassar och körde till soptippen (nej, man får ingenting för gammal skönlitteratur, så de fick gå till värmeverket och göra nytta, förutom Bra Böckers Stora Lexikon som jag gav bort till mellanstadieskolan - de blev väldigt glada).

Nu har jag börjat samla på mig lite böcker igen så det kanske är dags för en riktig bokhylla. En hylla i vardagsrummet där favoriterna kan stå så slipper jag ha dem på nedervåningen i gången mellan tvättstugan och 18-åringens rum. Tydligen har jag också förmågan att ändra mig för nu har jag flera böcker som jag faktiskt vill läsa igen, skumt.

Om jag saknar de böcker jag slängde? Äsch, nej, det gör jag inte, jag vet ju hur jag är med mina infall och jag mådde jättebra när jag rensade ut de där böckerna, fick massor av plats och det kändes bara skönt. Men nu känns det bra att ha lite böcker i hyllorna igen.

Beställa böcker på nätet är väldigt billigt och många har till och med fraktfritt från första boken så jag köper en del böcker via Internet. Samtidigt vill jag gynna bokhandeln på orten, skulle vara väldigt tråkigt om den försvann därför köper jag en och annan bok av Annida som idag driver bokhandeln (tidigare Hennings bokhandel med anor många år tillbaka i tiden). Annida har ett bonussystem för böcker i pocketformat, efter fem köpta böcker får man en till 50% och efter tio böcker får man en gratis, sedan har hon "månadens bok" för 40 kr. Pocketböckerna är ju redan från början billiga så med det här rabattsystemet finns det egentligen ingen anledning att inte handla just pocketböckerna lokalt. Så lite lokalpatriot måste jag allt vara!

Tre böcker slank med när jag var där, en skulle bli novembers månadsbok vilket Annida upplyste om och jag fick den för 40 kr trots att det ännu var en vecka kvar tills november månad och en var till halva priset enligt bonussystemet så summan för tre böckerna blev drygt 140 kr - lika billigt som nätet!

Vad köpte jag då?

Jo:

 - Jag vill inte dö, jag vill bara leva - Ann Heberlein
 - Niceville - Kathryn Stockett (månadens bok)
 - Vart tog den söta lilla flickan vägen - Åsa Lantz

Den första har jag börjat läsa och de andra står i hyllan och skriker :)



P.S Vågar inte ha böcker och garn på samma ställe är rädd att de ska börja slåss, de gör allt för att få min uppmärksamhet.



Nu ska jag ta tag i min fingervantstickning och senare i kväll blir det fortsatt läsning i Ann Heberleins bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" (längtar efter att fortsätta läsa, den är riktigt bra!).


Underredsbehandling

Idag var det dags för cellprovtagning (nu kan alla känsliga läsare klicka vidare någon annanstans). Gynekologbesök pratas det inte gärna om, jag brukar skojande säga att jag varit på underredsbehandling, damerna skrattar hjärtligt och herrarna tittar sig oroligt omkring, reser sig och muttrar att kafferasten är slut.

Ja, det är väl inget vidare att gå till gynekologen, man (läs jag) känner sig (läs mig) ganska utlämnad. Cellprovtagning tycker jag brukar gå ganska bra, det går ju så fort, men idag gjorde det ont och jag blödde en del. Där ligger man med benen i vädret och gynekologen beskriver tillvägagångssättet i mitt tycke lite väl ingående, är väl måttligt intresserad av vad man gör med allt som stoppas in, dras isär och vrids runt inuti och utanpå den så kallade livmodertappen.

När jag låg där och verktyg, provstavar m.m förts in och ut ett flertal gånger samlades luft där det inte ska vara och det ville såklart ut, det skedde inte så där tyst och försynt som jag önskat utan med ett riktigt högljutt pruttande. Gynekologen jobbade professionellt vidare och pratade som om ingenting hänt och jag låtsas som det regnar, att det är helt naturligt "prutta" någon i ansiktet med "snippan".

Jag ville ut därifrån så fort som möjligt och hoppas att gynekologen ifråga inte känner igen mig när vi möts på ICA. Men som gynekolog kanske man inte känner igen ansikten .. de kanske bara känner igen ens "underrede" för det verkar ju ha diverse signalement som bland annat förlossningar lämnat efter sig.

Efter att jag fått mitt tredje barn sa barnmorskan glatt: "Nu ska vi se om vi kan fixa till dig, där har vi ärr efter första barnet och det har gått upp efter andra barnet som inte var något vidare sytt, det här ska vi allt snygga till!"

Jag förklarade så lugnt jag kunde att det spelade mig ingen roll för jag tänkte inte gå på utställning med "den". Barnmorskan skrattade när hon plockade fram nål och tråd samtidigt som hon hävdade att hon absolut ville lämna ett gott arbete efter sig.

Mindes detta tillfälle där jag låg idag med benen i vädret och kände mig lika utlämnad som en tavla i en utställningslokal. Förhoppningsvis gick provtagningen bra och det tar ytterligare tre år innan jag behöver visa upp min "nedre nuna" igen.

"- Men sånt här pratar man väl inte om!" "- Nej, förlåt, fast jag har inte pratat om det, jag skrev bara lite, och jag varnade känsliga läsare så lite får ni skylla er själva, ja, ja, förlåt, förlåt, jag lovar skärpa mig, ska aldrig ta upp det igen."





Utbildning på olika villkor

Det var ett tag sedan jag skrev om utbildningen, utbildningen i att leva, utbildningen LIVET. En utbildning vi alla går igenom vare sig vi vill eller ej, en utbildning där vi lär och bär med oss även om vi inte är medvetna om det.

Jag har lärt mig att det finns mycket lögner så mycket svek, förtal och ondska. En del som går utbildningen använder den till att lära sig manipulera andra, övat sig i att inte känna empati och blivit bra på att nedvärdera och förtrycka. Utbildningen har inga givna regler, var och en får själv sätta upp sina riktlinjer, men många deltagare tar sig  friheter och anser sig ha rätten att sätta sig upp över andra och diktera regler som inte gäller dem själva.

Min utbildning har precis gjort mig påmind om hur underbart det är med barn, ett nytt litet barn som precis börjat sin resa och som ger så mycket glädje och kärlek att det är svårt att ta in. Det gäller att ta tillvara, komma ihåg och använda de erfarenheter vi får på ett sätt som gör att utbildningen blir rolig för både oss själva och nytillkomna. Vår uppgift är att finnas till hands, stötta och hjälpa så alla får möjlighet att få ut så mycket som möjligt och så småningom hitta sin egen resa genom denna fantastiska utbildning.

Vi kommer alla till utbildningen utan någonting, helt nakna och trots att grundförutsättningarna är lika får inte alla deltagarna samma möjligheter. Resurserna fördelas ojämlikt vilket vi alla är medvetna om men uppenbarligen inte har kunskaper att råda bot på trots att utbildningen pågått i tusentals år.

Det är en utbildning som ger glädje och smärta, styrka och svaghet och vi kommer aldrig kunna förutse hela dess innehåll. Den kan få ett hastigt slut så det gäller att fundera över hur man bäst ska utnyttja den oerhörda förmån det är att få vara en av deltagarna.

Jag fortsätter min utbildning och förhoppningsvis kan jag dela med mig av mina erfarenheter på samma sätt som jag får ta del av andras.

Livet är på grund av oss människor orättvist redan från början så vad kan vi göra för att förbättra förutsättningarna för kommande studenter på "planet Earth"? Vad kan vi göra som ingen gjort under de flera tusen år som människan funnits? Kan mänskligheten förändras?

Mitt svar är som tidigare, "människan kan men vill inte" ... så kvar sitter jag på min breda rumpa river mig i huvudet och hummar för mig själv .. men det förstår ni väl.. jag lilla människa kan väl inte göra något.. det är som en spott i havet.. spelar ingen roll vad jag gör. Jag dricker mitt kaffe, lyssnar på lite musik och fortsätter med min stickning och livet - utbildningen - rullar vidare... 






Det finns de som inte bryr sig om att de inte kan göra allt, de som inte bryr sig om att de inte får hjälp, de som inte måste få en order för att hjälpa till. Pojken på stranden till exempel.. har skrivit om honom tidigare ..

Pojken gick på stranden en tidig morgon och slängde tillbaka sjöstjärnor som blåst upp under natten. En äldre man på promenad säger till pojken:

"Vad håller du på med pojk, det är ju tusentals sjöstjärnor här på stranden, det där gör ingen skillnad." Pojken tar upp ytterligare en sjöstjärna kastar ut den i havet och säger: "För den sjöstjärnan gjorde det skillnad"



 


Höstplantering & knoppiga orkidéer

Idag har jag planterat amaryllislökar. Det var ganska många år sedan jag planterade några amaryllisar så det ska bli spännande att se hur det går.

Planterade tre stycken i krukor med jord och två i så kallade amaryllisvasar, har aldrig tidigare använt dessa vasar så vi får se hur det går med dem. Ska jag vara ärlig så hamnade två i vas eftersom jag inte hade fler stora vita krukor, ska se till skaffa hem några stora för vid minska misstanke om att lökarna inte mår bra i vasarna så åker de ner i en kruka.

I krukorna lade jag ett rejält lager med lecakulor, blötlade lökarnas rötter för att sedan plantera dem så högt i jord som det gick i krukorna. Genomvattnade ordentligt och satte på plaspåsar därefter fick de plats i fönstren där elementen är som varmast. Går det nu som planerat har det förhoppningsvis börjat hända något i krukorna inom en eller ett par veckor.

Inga vidare bilder, tagna i mörkret men så här ser det ut på fönsterbrädorna i bottenvåningen:


    

De Amaryllisar jag planterat är:

'Exotic Star', Flamenco Queen', 'Picotee', 'Rapido' och 'Papillio Butterfly'

Ska bli riktigt spännande att se om jag lyckas driva upp dem.


När jag ändå är inne på blomfronten måste jag nämna mina orkidéer, förvisso bara vanliga Phalaenopsis (brudorkidé) och Dendrobium hybrider men det är knoppar i varenda en - tog snabbt några bilder på en del av dem. En varning utfärdas för dessa bilder är ännu sämre än de ovan.


         

Den första är en miniphalaenopsis som jag tidigare haft i fönstret i badrummet i flera år och den har inte blommat sedan jag köpte den. Planterade om den från sin pyttelilla kruka, flyttade den till en sval plats ett tag för att sedan flytta fram till ett varmare rum - och  vips nu är en stängel på väg :) Nummer två är helt galen - den "spränger" fram nya stänglar i bladvecken samt på de gamla stänglarna - kommer bli riktig blomsterprakt när alla knoppar slår ut. Trean även det en Phalaenopsis, pålitlig planta som ett par månader efter senaste stängel vissnat tillbaka troget kommer med en ny.

Sedan har vi ett par Dendrobium som jag köpte på ICA för några veckor sedan - bra köp! Förutom de stänglar som blommar kommer båda två med FYRA nya stänglar - kul.
Sist men inte minst måste jag som vanligt nämna min "Lovis-orkidé", har skrivit om den flera gånger tidigare - en Phalaenopsis jag fick av min syster Annicka dagen efter att mitt barnbarn Lovis föddes, det är två år sedan i december och den har haft blommande stänglar sedan dess, helt otroligt!

Får väl återigen be om ursäkt för de dåliga bilderna men lovar återkomma med bättre bilder när förhoppningsvis både Amaryllisarna och Orkidéerna blommar som mest.


Bockfesten - Mario Vargas Llosa



Dags att bocka av ytterligare en bok skriven av en nobelpristagare i litteratur, Bockfesten av Mario Vargas Llosa nobelpristagare år 2010. Det har tagit mig ett helt år att inse att Mario Vargas Llosa är en man. När  jag första gången hörde hans namn vid utnämningen av nobelpriset förra året fick jag en bild i huvudet av att det var en kvinnlig författare och det har varit hopplöst att radera bort trots att jag ser hans ansikte framför mig vill jag gärna både skriva och säga "hon".

Jag hade förväntat mig att "Bockfesten" skulle vara en "tung" bok att läsa, en bok som jag mer eller mindre skulle tvinga mig till att läsa eftersom jag föresatt mig att läsa någon bok av alla pristagarna. Men fel fick jag där, jag tyckte boken var väldigt bra och lockade till att vilja läsa mer.

Handlingen utspelar sig i Dominikanska republiken där man parallellt får följa Urania som återvänder till sitt hemland efter 35 år i USA, Trujillo, "Välgöraren", el Generalisimo, landets enväldige härskare som styr landet på ett grymt diktatoriskt sätt och den grupp av motståndare till regimen som bestämt sig för att mörda diktatorn.

Urania är en framgångsrik advokat i USA som inte haft kontakt med sin familj på hela 35 år när hon uppsöker sin far i sitt barndomshem.

Utdrag ur boken:

"- Det är Urania, viskar hon och går närmare. Hon sätter sig på sängen, en meter från sin far. Kommer du ihåg att du har en dotter?
I den lilla gubben kommer en inre skälvning, det rör sig i de bleka, beniga små händerna med sina vassa fingrar som vilar på hans ben. Men fast de pyttesmå ögonen inte släpper Urania, förblir de uttryckslösa.
- Jag känner inte igen dig jag heller, viskar Urania. Jag vet inte varför jag kommit, vad jag har här att göra.
Den lilla gubben har börjat röra på huvudet, först neråt, sedan uppåt. Strupen ger ifrån sig en lång, sträv, hackande jämmer, som en klagosång. Men efter en liten stund lugnar han sig, fast blicken förblir fäst vid henne."

I en monolog av Urania förstår vi att hon och fadern bär på en väl förborgad hemlighet vilken är bakgrunden till hennes flykt från hemlandet.

Trujillo litar inte på någon och anser sig själv vara Dominikanska republikens välgörare. Han ser till att ingen kommer honom för nära, inte ens hans innersta krets och ingen kan lita på Truijllo och minsta misstanke om att inte ha fullt förtroende leder till döden med uppdiktade historier om förräderi. Under Trujillos styre kan man inte lita på någon.

Utdrag ur boken:

"- Måste jag förklara för dig för hundrade gången? Om inte de där företagen tillhörde familjen Trujillo, så skulle de där arbetstillfällena inte existera. Och Dominikanska republiken skulle vara det lilla afrikanska land som det var när jag åtog mig det hela. Det har du inte fattat än.
- Det fattar jag klart och tydligt, Chefen.
- Stjäl du av mig?
Chirinos hoppade till i stolen en gång till, och hans  askgrå ansikte svartnade. Han blinkade förskräckt.
- Vad är det Chefen säger? Gud är mitt vittne...
- Det vet jag att du inte gör, sade Trujillo lugnande. Och varför stjäl du inte, fast du har makt att ge och ta? Av lojalitet? Kanske. Men framför allt av rädsla. Du vet att om du stjäl av mig och jag kommer på dig, så överlämnar jag dig åt Johnny Abbes Garcia som tar dig med sig till La Cuarenta, sätter dig på Tronen och bränner dig till aska innan han ger dig åt hajarna. Sådant som SIM-chefen och hans lilla skara tycker är roligt. Det är därför som du inte stjäl av mig. Det är därför som inte heller direktörerna, administratörerna, bokhållarna, ingenjörerna, veterinärerna, förmännen och så vidare och så vidare stjäl på företagen som du övervakar. Därför arbetar de punktligt och effektivt, och därför har företagen gått bra och förmerat sig och gjort Dominikanska republiken till ett modernt och välmående land. Förstår du nu?"

Landet genomsyras av intriger med en korrumperad polis och militär som följer Trujillos minsta vink. Trujillo "äger" landet och tar sig friheter med landets kvinnor, sina närmaste mäns fruar, ja alla kvinnor som han finner attraktiva och får alla att förstå att det är en ära att dela säng med "Välgöraren" och ingen kan ifrågasätta. Man tvingas se kvinnor förnedras, familjemedlemmar och vänner försvinna eller bli fängslade för att det ligger i politikens intresse. Planer smids för att göra slut på Trujillos envälde.

Utdrag ur boken:

"- Litar du på general Romàn? frågade han plötsligt för att tvinga sig att tänka på annat. Är det säkert att han står på vår sida. Fast han är gift med en brorsdotter till Trujillo och svåger till generalerna José och Virgilio Barcia Trujillo, Chefens favoriter och systersöner?
- Om han inte stod på vår sida, skulle vi sitta i La Cuarenta allihop vid det här laget sade Antonio de la Maza. Han står på vår sida, förutsatt att vi uppfyller hans villkor: att få se liket.
- Det är svårt att tro det, mumlade Tony. Vad har försvarsministern att vinna på det här? Han har allt att förlora.
- Han hatar Trujillo ännu mer än du och jag, replikerade De la Maza. Det gör många i den inre kretsen. Regimen är ett korthus. Det kommer att ramla ihop, ska du få se. Pupo har fått med sig flera militärer, de väntar bara på hans order. De kommer att få dem, och i morgon är det här ett annat land.
- Om Bocken kommer, ja, suckade Estrella Sadhalá i baksätet.
- Han kommer Turken, han kommer, upprepade löjtnanten än en gång."

Det är många namn i boken och till en början har jag svårt att hålla isär dem men allt längre man kommer i handlingen reder begreppen ut sig och de tre parallella handlingarna vävs samman. 

Enligt Mario Vargas Llosas egna ord är det "inte en historiebok, därför har jag tagit mig många, många friheter...  ... Jag har respekterat de grundläggande händelserna, men jag har bytt och ändrat många detaljer med avsikten att göra historien mer övertygande och jag har inte överdrivit."

Boken har filmatiserats och hade premiär år 2005. I rollistan ses bland andra, Isabella Rollilini, Paul Freeman och Tomas Milian. Länk till mer information om filmen - Bockfesten - IMDb.

Vill gärna se filmen men är osäker huvuvida en del våldsamma scener, speciellt i slutet av handlingen med grov tortyr har iscensatts. Beskrivngarna i boken är bland de grymmaste jag läst när det gäller tortyr och skulle nog inte kunna tänka mig att se detta även om jag vet att det är ett skådespel, då får det bli snabbspolning.

Min slutsummering blir att jag absolut rekommenderar boken, jag tycker den är välskriven med målande beskrivningar och en historia som gör att man vill fortsätta läsa för att få reda på hur det går.





Mario Vargas Llosa - inte det minsta kvinnlig ;)


Våga ge och ta emot

* * *

Ge din kärlek
ge den fullt
låt dig själv
ta emot
oförtjänt ömhet.

Ge ditt hjärta
ge din omtanke
till en klippa
ta emot
dess stöd.

Din trygga stötta
sviker aldrig
stark som sten
mjuk som bomull
ger sitt allt för dig.

Våga ge
när allt är dig givet.

- anneli -




Magic Forest by "bogdant"


Låt dem kasta mina armar bland soporna ...

Har tänkt lite på det här med begravning och hur man egentligen skulle vilja ha sin egen begravning. När jag var yngre tänkte jag alltid att jag inte ville bli kremerad utan begravas i kista, men som vuxen har jag funderat lite mer på det här.

Varför skulle jag egentligen inte vilja bli kremerad? Tanken kanske känns hemsk att "brännas" i en ugn, det är väl lite så tankarna gått när jag inte tänkt djupare på det hela.

Den som brinner inne i ett hus, en bil eller liknande har ingen kropp att begrava, Den som drunknar och inte hittas blir "fiskmat" = har ingen kropp att begrava ... o s v

Men om jag väljer att vilja bli begravd i kista - vad är det då som är viktigt att det blir begravt?

Skulle jag råka ut för en olycka och måste amputera min arm, inte vill jag behålla den för att spara till en framtida begravning (ungefär som hos tandläkaren när man drog ut en tand och blev tillfrågad om man ville ha med den hem), nej, jag skulle lätt låta dem kasta armen, bränna den eller göra vad som helst med den. Samma sak med en fot, ett ben - ja även hjärtat - har aldrig hört någon som sparat sitt hjärta efter en transplantation .. så var går gränsen?

Är det bara när vi lever vi inte bryr oss om vad som händer med våra kroppsdelar, är det viktigare vad som händer med dem när vi är döda?

Tänker på en av familjerna som miste sin dotter på Utöya i Norge och som senare vid besök på mordplatsen hittade en del av sin egen dotters käke på platsen. Måste varit fruktansvärt för föräldrarna som redan varit med om ett trauma och begravt sitt eget barn och nu går de igenom ytterligare en begravningsceremoni där man begraver käken i en urna ovanpå kistan.

Min tanke är om dottern varit med om en olycka och krossat käken vilken byts ut till annat material, så är det ganska självklart att käken och benrester hanteras på det sätt man hanterar amputerade kroppsdelar inom sjukvården. Samtidigt känns det ganska självklart att om man hittar kvarlevor från en redan död person så placeras dessa i den döda personens grav. Utifrån det här så behandlar vi alltså kroppsdelar olika beroende på om de tillhör en död eller levande person.

Det jag själv kommit fram till efter mina funderingar är att jag inte bryr mig om vad som händer med min kropp när jag dör och jag är inte i behov av en speciell grav. Skulle mina efterlevande vilja ha en grav att gå till så är det upp till dem men för min del kan min aska gärna spridas i en minneslund då behöver ingen ha ansvar för att hålla ordning på en gravplats.

Jag önskar också att jag begravs på mesta ekonomiska sätt, ingen dyr kista m.m - det är bättre man använder eventuella pengar till något roligare, något för de allra yngsta kanske. Tänker mig barnen som säger "kommer ni ihåg när gamlamormor/farmor (eller vad jag nu kommer vara för något) dog då åkte vi till Disneyland, det var kuul!"

Bli nu inte oroliga jag tänker inte dö än (tyvärr barnen)! Förhoppningsvis får ni stå ut med mig tills jag blir så gaggig att ni längtar efter att se mig död. Skämt åsido - brott, olyckor och sjukdomar tar liv varje dag så man gör bäst i att fundera över hur man vill ha det vid sin död och underlätta för efterlevande.

Då kan vi lägga det till handlingarna och lämna detta bedrövliga ämne!


Snabbfixad, vardagslyxig lunch

Bjöd på lunch häromdagen när jag hade besök, tycker det är svårt ibland att veta vad man ska hitta på som är lätt att förbereda och som passar de flesta. Jag gjorde en mindre variant av planka med skinka, kalkonkött och rostbiff. Frukt och grönsaker, mango, papaya, melon, ananas, physalis, carambola, tomat och gurka. Ananasen lyckades jag skära i bitar och ändå ha den stående hel, trodde det skulle vara svårt men det var lätt som en plätt. Serverade en färdigköpt rotfruktsgratäng till och det hela kändes lite vardagslyxigt. Till kaffet hade jag förberett en vaniljpannacotta med hallon och grädde, en bra dessert eftersom den kan göras dagen innan den ska serveras.



Snabbfixad lunch!


Intervju ang. boomerangbarn

Idag har en professionell journalist för tidningen Tara varit hos mig för intervju angående hur det är när vuxna barn flyttar hem igen. Journalisten Åsa Lekberg hittade mig via min blogg och det inlägg jag skrivit om just som jag kallar dem boomerangbarn. Åsa intervjuade mig och min dotter Angelica för att få både förälder och barns synvinkel och perspektiv, resultatet av intervjun kommer bli en artikel i tidningen Tara.

När jag fick förfrågan från Åsa angående en intervju funderade jag på huruvida jag skulle tacka ja eller nej, pratade med mina barn om de i så fall skulle vara intresserade att vara med. Har ju två boomerangbarn och båda var villiga att ställa upp.  Jag hörde av mig till Åsa och tackade ja, Åsa önskade ett mor/dotter perspektiv därför blev det jag och Angelica som deltog i intervjun.

Det har varit en mycket trevlig eftermiddag och det känns bra att kunna dela med sig av den erfarenhet vi har i ämnet och förhoppningsvis kanske kunna ge lite råd till andra föräldrar och barn som hamnar i samma situation. Ett stort tack till Åsa som verkligen var förberedd med frågor och gjorde så att både jag  och Angelica kände att det var väl värt att ställa upp.

Mina två boomerangbarn har båda nu egna permanenta boenden men man vet aldrig vad livet kan ta för vändningar och dörren kommer alltid stå öppen för mina barn närhelst de behöver.

Ska bli spännande att se och läsa artikeln när den är klar och publicerad. Får väl ge de som läser min blogg en "hint" när det är dags för publicering.




En gång mamma - alltid mamma!


Rustad för höst

Muren färdigmålad, balkonglådorna rensade, gräsmattan klippt och trädgårdsmöblerna isärtagna och inställda i garaget - nu kan det få bli höst på riktigt.

Hamnade i soffan efter en dusch och är helt slut i kroppen, känner mig lite ledsen, ingen vidare lördagskväll.

Tittar ut från balkongen och ser den färdiga muren det muntrar upp lite grann, vet att jag tjatar om den men det känns så bra att den äntligen är klar.



Hängande persikoträd

Spaljén som höll persikoträdet på plats började i blåsten häromkvällen att ge vika. Det började med ett oerhört enerverande gnisslande och gnällande ljud när spaljépinnarna gneds mot varandra och i mörkret med vinden vinande liknade 18-åringen det vid att vara med i en skräckfilm..  jag var väl inte lika dramatisk mer frustrerad över det oerhört genomträngande gnisslandet.

Så här såg det ut på morgonen vid ingången.

 

Persikoträdet är mer eller mindre hängande i luften. Tog fram en stege och tryckte upp mot trädet, skruvade i någon typ av beslag som jag hittade i garaget och drog en ståltråd fram och tillbaka mellan beslagen, ett par varv. Tveksamt om det kommer hålla, ståltråden kanske gnids av mot beslagen, trycker sig in i trädet eller helt enkelt går av. Jag kallar det en provisorisk lösning och vet av erfarenhet att mina sk provisoriska lösningar brukar blir permanenta.. av typen - det där fixar jag en annan dag.

 

Efter att ha spänt upp ståltrådarna ordentligt och kapat persikoträdet på ett sätt som troligtvis får hela arboristkåren att gråta så bestämmer jag mig för att det är nog. Det har börjat både blåsa och regna, Kelly tittar förundrat på mig och undrar vad vi gör ute i det här vädret.




Tittar på det som är kvar av trädet och tanken slår mig att det kanske är dags att börja om med ett nytt persikoträd i en annan del av trädgården. Vill inte ta bort det, frukten är väldigt god - den som följer min blogg minns tidigare bilder Persikor i augusti men frågan är hur mycket frukt det blir nästa år? Efter att ha samlat ihop grenarna, krattat ihop lite skräp och löv, går jag in och låtsas inte om de nedvissnade blommorna i balkonglådorna - de som borde rensats förra veckan.

En kopp kaffe och en bit av gårdagens äpplekaka lockar mer än att tömma balkonglådor .. skyller på vädret.. igen :)


Vetskap



Att inte veta gör ont
Att veta gör ondare

- anneli -





Bronsstaty "The Tree of Knowledge"


Äpplekaka med vanilj & pärlsocker

Det blev en äpplekaka idag, en av alla otaliga varianter man göra.

4 ÄGG
4 dl SOCKER

Vispas tjockt

Blanda i 4 dl MJÖL (glutenfritt i mitt fall), 3 tsk BAKPULVER och 3 tsk VANILJSOCKER.

Häll i en smörad långpanna och lägg på skivade ÄPPLEBITAR - ju mer äpple desto godare - tycker jag :)


Hyvla kylskåpskallt SMÖR och täck äpplena, strö sedan över PÄRLSOCKER. 



In i 200 grader varm ugn i cirka 30 minuter... lägg gärna en plåt över när kakan fått färg så riskerar den inte bli bränd.



Hmm, borde följt mitt eget recept.. blev lite bränd på ytan - shit!



Men MUMS så god i alla fall - jag älskar äpplekaka.


One way ticket från galenskapens land!

I galenskapens land tycker man det är okey att utvisa en 91-årig, synskadad, dement dam till Ukraina, ja om hon inte är för sjuk alltså tilläggas bör att alla hennes anhöriga bor i Sverige. Ett läkarutlåtande ska visa huruvida 91-åringen är frisk nog att skickas till Ukraina eller ej. http://www.nyheterna.se/1.2309971/2011/10/04/lakarutlatande_kan_hjalpa_ganna

Nej, men vad bra! Då kan vi ju skicka alla svenska, friska 90-åringar till Ukraina. Det vore ju också speciellt smart att börja med att skicka de ensamma som inte har några anhöriga, då saknar de ju ingen och ingen saknar dem. Man skulle kunna ordna gruppresor och skicka dem till samma ställe då får de gemenskap av varandra och slipper språkproblem - förresten, det borde väl inte vara några problem för dem att lära sig ett nytt språk - de är ju friska. 

Vad ska de leva av, ja vad vet jag.. Ganna Chyzhevska ovan har förmodligen ingen pension och svenska åldringar är väl inte sämre än Ukrainska så de borde väl klara sig.. eller? De får ju världens chans och kan "backpacka" lite i Europa om de vill, ta igen det de missade i ungdomen och tänk vad pengar staten skulle spara in på åldringsvård och pensioner, en "win-win situation"

One way ticket is da shit!

Lysande Sickan!

Kompletterar med ytterligare länk om vad vår Migrationsminister Tobias Billström tycker om handläggningen trots att Europadomstolen  i sista stund uppmanade Sverige att skjuta upp utvisningen - http://www.expressen.se/nyheter/1.2595529/tobias-billstrom-vill-inte-andra-lagen



Muren klar - check!

Jag kan knappt tro att det är sant, muren har stått ofärdig i så många år men nu är den så gott som klar sånär som på målning av "stolparna" vid infarten där murbruket måste få torka ordentligt.

Men trots att det inte är helt klart så kommer här bilder, jag är såå nöjd och  tycker det blev jättebra ihop med huset och det är ju huvudsaken - att jag är nöjd alltså :)


 


Det känns så bra när något som stått på "att göra listan" så länge äntligen kan strykas!


En dag - David Nicholls "Tjugo år Två människor"

Har precis läst klart boken "En dag" av David Nicholls. Boken har fått stående ovationer när det gäller recensioner - kolla bara sist här i inlägget där jag klippt in en del.

Baksidetexten på boken:

"15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar.

Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer?"

När jag läst halva boken ställer jag mig frågan varför jag läser den? Jag hittar inte det roliga, det romantiska eller det sorgliga, allt verkar gå ut på huruvida de två kommer att ha sex eller ej, ska de få varandra?

Beskrivning av två livsöden det ena sorgligare än det andra så visst där finns ju sorglighet det romantiska försvinner för mig när det mesta inriktas på sex och rolig... ja möjligtvis så beskrivs karaktären Emma som rolig men även det försvinner för mig i någon slags tragikomik.

Tycker dock att andra halvan av boken är bättre än den första men kan ändå inte tycka att den står ut i mängden av böcker.

Boken är precis filmatiserad och har biopremiär 14 oktober. Jag ser fram emot att se filmen och det är möjligt att jag för första gången kommer tycka att "filmen var bättre än boken".

Läser återigen recensionerna nedan och undrar om jag kanske inte var i rätt sinnesställning när jag läste den funderar på vad jag missat som alla upplever är så bra.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

En dag är hysteriskt rolig och fruktansvärt sorglig, varm, underfundig, välskriven, rörande, engagerande och alldeles, alldeles underbar

Helena Dahlgren, Bokhora

Hur många andra romaner i modern tid fångar livets och kärlekens omöjlighet med en sådan scenografisk detaljprecision, empati och humor?

Andres Lokko

Må bra-läsning i högsta ligan Smart, underhållande och känslosam utan att vara sentimental.

Svenska Dagbladet

Måsteläsning Jag kan inte lägga ifrån mig boken.

Expressen söndag

Smart, sinnlig, skruvad roman

M-magasin

Läs, läs, läs!

Sofis mode

Det var länge sen jag föll så pladask för en bok som för den här

Chic

David Nicholls skrev den mest rörande och finaste boken jag läste i somras rekommenderas varmt

Anders Nunstedt, Expressen

Exceptionellt välskrivet, ofta roligt, lika ofta sorgligt, och mer beroendeframkallande än en Aladdinask.

Mama

Charmig och väldigt brittisk relationsroman

Vi läser

Gripande underhållning

Amelia

Hjärtknipande läsning

Femina

Bridget Jones möter Nick Hornby Underhållande, snyftigt och väldigt romantiskt

Tara

Läs den innan alla andra börjar prata om den

Jens Peterson, Aftonbladet

Denna charmiga, varma och humoristiska berättelse går rakt in i hjärtat.

Må bra

Alla som är runt 35 och inte känner igen sig i En dag måste vara lyckliga och totalt ointressanta dårar. Han eller hon har inte levt. De har bara låtsats.

Markus Larsson, Aftonbladet

En oemotståndlig berättelse

Skånska dagbladet

Briljant En hjärtskärande roman om det som från början såg så löjligt orealistiskt ut: Livet efter 40.

Arbetarbladet

En underbar liten bok

Borås Tidning

Sensationell

Per Hägred, KvällsPosten

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


Smärtans barn - Waris Dirie

Waris Dirie som själv blev könsstympad som femåring i Afrika har vigt sitt liv åt att bekämpa könsstympning. Hon har skrivit tre böcker "En blomma i Afrikas öken", "Ökenblomman återvänder" och senast "Smärtans barn".

I smärtans barn får vi följa Waris när hon får upp ögonen för att det pågår könsstympning även i Europa och inte bara i Afrika vilket hon tidigare haft en föreställning om. När hon inser att familjer tar med sig sina traditioner till nya länder blir hon upprörd och börjar en resa runt i Europas länder för försöka kartlägga hur stor utbredningen av könsstympningen är. Hon möter kvinnor, läkare, jurister, präster, representanter för olika organisationer m fl och med förfäran inser hon hur många flickor som blir utsatta för denna tortyr i länder där det är förbjudet även i Sverige.

Återigen en bok som ger information och insikt som man egentligen inte vill ha, sådant man inte vill höra. För vem vill egentligen veta att en sjuårig flicka kanske just i detta ögonblick skärs sönder i underlivet i våningen under?

Men ändå måste det vara en plikt för oss alla att veta, att vara uppmärksamma och rapportera till myndigheter när vi misstänker att ett barn far illa! Inget barn skulle någonsin behöva utstå denna misshandel.

Waris visar på ett enkelt uttryck i boken att könsstympning inte har något med religösa traditioner att göra utan enbart på tradition som egentligen ingen kan förklara. Det som återstår är ett manligt förtryck av kvinnan där kvinnan ej ska kunna njuta av sex samt med alla medel ses som mannens egendom. Kvinnorna sys ihop i underlivet endast ett litet litet hål sparas där menstrationsblödningarna ska kunna sippra ut, menstrationerna är smärtfyllda, de har sex med sina män under fruktansvärda smärtor och att föda barn behöver jag nog inte beskriva hur det känns. Många män kräver också att kvinnan ska sys ihop efter förlossningen. 

Hon citerar i sin bok från FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap."

Nej - alla människor är inte födda fria, alla har inte lika värde och rättigheter trots att vi är födda med förnuft och samvete! Könsstympning är bara en i raden av övergrepp vi människor begår på varandra och i Waris Diries bok blir vi brutalt upplysta om i vilken omfattning dessa övergrepp sker på små försvarslösa flickor.



Potensgivarna

Ja, Potensgivarna är titeln på en underbar liten bok skriven av Karin Brunk Holmqvist. Jag hade ett leende på läpparna boken igenom.

Boken handlar om de ogifta systrarna Tilda 72, och Elida 79 år som bor kvar i sitt föräldrahem med vedspis, utedass och brunn på gården. Allting går sin gilla gång för fröknarna Svensson tills grannhuset en dag byter ägare.

Utdrag från boken:

"- Han såg fin ut vår nye granne, säger Elida vid kvällskaffet medan de doppar sina skorpor. 
- Tror du han är ensam, säger Tilda, det har ju inte synts till någon annan.
- Dom kommer sedan, säger Elida. Det gör alltid kvinnorna från stan, ja när allt är färdigt, möblerna på plats och tomten uppröjd.
- Han ser gift ut, säger Tilda och suger i sig den kaffedrypande skorpan genom den tandlösa gommen.

Ja tänderna lägger de i ett glas klockan 20.15 när de gör sina nattförberedelser. De tycker båda att det känns skönt att suga in de blöta skorporna, det kittlar så behagligt."


"Den nye grannen hette Alvar Klemens. Han var omkring 60 år gissade Elida och Tilda och han kom från Sundsvall och var byrådirektör.
Elida hade frågat när hans fru skulle flytta in men då sparkade Tilda henne på benet med sina skinntofflor med kilklack av kork. Elida försvarade sig senare med att han såg gift ut och försäkrade att det inte var av nyfikenhet beträffande Klemens civilstånd hon hade frågat. Tilda hade upprepat smedmästare Svenssons inställning till nyfikenhet och Elida hade skämts lite. Båda damerna verkade emellertid nöjda och belåtna när Klemens talade om att han var ogift."



Det är nu ingenting mera kommer vara sig likt i systrarna Svenssons liv. Päronen tas inte till vara denna höst som de gjort sedan urminnes tider, de börjar bry sig om sitt utseende och bär sina söndagsklänningar till och med när det inte är söndag. De tar bussen in till staden för att inhandla nya klänningar, går på "kondis" som de inte gjort på 30 år och börjar till och med lockas av tanken att kanske flytta in dasset inomhus.

Karin Brunk Holmqvist beskriver de båda systrarnas liv med sådan humor och värme så man kan bara bli glad när man läser denna bok - helt enkelt underbar och vansinnigt rolig!