Innehåll


RSS 2.0

Smärtans barn - Waris Dirie

Waris Dirie som själv blev könsstympad som femåring i Afrika har vigt sitt liv åt att bekämpa könsstympning. Hon har skrivit tre böcker "En blomma i Afrikas öken", "Ökenblomman återvänder" och senast "Smärtans barn".

I smärtans barn får vi följa Waris när hon får upp ögonen för att det pågår könsstympning även i Europa och inte bara i Afrika vilket hon tidigare haft en föreställning om. När hon inser att familjer tar med sig sina traditioner till nya länder blir hon upprörd och börjar en resa runt i Europas länder för försöka kartlägga hur stor utbredningen av könsstympningen är. Hon möter kvinnor, läkare, jurister, präster, representanter för olika organisationer m fl och med förfäran inser hon hur många flickor som blir utsatta för denna tortyr i länder där det är förbjudet även i Sverige.

Återigen en bok som ger information och insikt som man egentligen inte vill ha, sådant man inte vill höra. För vem vill egentligen veta att en sjuårig flicka kanske just i detta ögonblick skärs sönder i underlivet i våningen under?

Men ändå måste det vara en plikt för oss alla att veta, att vara uppmärksamma och rapportera till myndigheter när vi misstänker att ett barn far illa! Inget barn skulle någonsin behöva utstå denna misshandel.

Waris visar på ett enkelt uttryck i boken att könsstympning inte har något med religösa traditioner att göra utan enbart på tradition som egentligen ingen kan förklara. Det som återstår är ett manligt förtryck av kvinnan där kvinnan ej ska kunna njuta av sex samt med alla medel ses som mannens egendom. Kvinnorna sys ihop i underlivet endast ett litet litet hål sparas där menstrationsblödningarna ska kunna sippra ut, menstrationerna är smärtfyllda, de har sex med sina män under fruktansvärda smärtor och att föda barn behöver jag nog inte beskriva hur det känns. Många män kräver också att kvinnan ska sys ihop efter förlossningen. 

Hon citerar i sin bok från FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap."

Nej - alla människor är inte födda fria, alla har inte lika värde och rättigheter trots att vi är födda med förnuft och samvete! Könsstympning är bara en i raden av övergrepp vi människor begår på varandra och i Waris Diries bok blir vi brutalt upplysta om i vilken omfattning dessa övergrepp sker på små försvarslösa flickor.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback