Innehåll


RSS 2.0

Uppmärksamhet




Galet infall

Fick ett galet infall, får det ibland. Lovis mitt älskade barnbarn kan inte glömma marsvinen som de var "barnvakt" åt i höstas. Hon pratar om dem varje gång hon är här.

Igår fick jag se en annons på blocket med två marsvin, endast sex månader, med stor bur och i princip skänkte man bort dem eftersom man inte riktigt hunnit med dem. Det var här i kommunen och i ett svagt ögonblick i dag slog jag en signal och frågade om de fanns kvar, en timma senare tindrar en liten tvååring med ögonen och är så lycklig så hon vet inte vad, "mina mafin, mina mafin, sååå söta" upprepade hon och kunde knappt stå still.

Vi har storstädat buren och gjort det mysigt för dem, de har till och med fått var sitt bad i handfatet vilket de verkligen uppskattade. Eftersom de inte hade några namn så fick vi namnge dem så nu heter de Piff och Puff. De har suttit i omgångar i knät på en riktig liten marsvinsmamma som gärna skulle sitta och klappa dem oavbrutet om hon fick. "Så lilla mafin, ingen fala, ingen fala" säger hon och klappar dem på huvudet.

Hjälpars vad en liten unge kan få en till! Jag har kallat marsvin för råttor och inte direkt ägnat dem så stor tanke men jag måste säga att de är riktigt charmiga och tycker verkligen om att sitta i knät och bli klappade. Nu i kväll verkar de ha funnit sig väl tillrätta i sin stora nystädade bur de "pratar" och "kurrar" eller vad man nu ska kalla deras läten.

Har varit en omtumlande dag både för Lovis och för de små marsvinen tror jag, Lovis somnade som en stock och marsvinen verkar ha party i buren så alla verkar vara nöjda och glada :)


Lovis gosar med PuffSå försiktigt håller hon i PuffPuff i Lovis knäPuff och LovisPuffLovis pratar med PiffPiff i Lovis knäLyckligt barn och en glad Piff


Fiskgratäng

Vill slå ett slag för fiskgratäng som är så väldigt gott och går smidigt att göra. Har varit så trött på mat när jag inte mått bra och inte vet vad jag ska stoppa i mig för att inte trigga urtikarian. Nu är det på hyfsad nivå med spridda urtikarior på armar och ben så då gäller det att försöka pilla i sig lite grann :)

Fiskgratäng gjorde jag och Lovis idag och vi båda åt med god aptit. Här följer liten beskrivning på en ordinär men ack så god gratäng.


   

Vi kokade potatis och gjorde mos "á la duchesse" med grädde, smör, äggula, salt och peppar. Fisken (torsk hade vi), skuren i bitar, blandas med räkor, ärtor, dill, purjolök, rivet citronskal, salt, vitpeppar, svartpeppar och läggs i en ugnsfast form.

   

Spritsade moset på "fiskbädden" och in i ugnen, 200 grader i 35 minuter, fick lite mycket färg, borde täckt den tidigare men smaken var det inget fel på.

Får nog bli en liten smakbit till innan jag kryper till kojs!

En dag hos mormor

Lilla Lovis är hos mig och jag kan lova att det är full fart hela tiden, hon styr och ställer med både mig, hunden och katten med inte alltid delad förtjusning. Vid ett tillfälle idag satt Lovis i fåtöljen och katten låg på ryggstödet, hon vänder sig mot katten och säger med stort medlidande "Är du lessen?" och sen suckade hon lite. Jag skrattade åt henne och sa "Ja, Mio är nog ledsen för du springer efter honom hela tiden", "Nähä", svarade hon snabbt och satte upp en bestämd min.

Här kommer lite bilder från en del av vår dag.

     

Vi gick ut en sväng och Lovis rusade som vanligt fram till gungan. Efter en stund började vi bära in ved och jag fick god hjälp av både Lovis och Kelly.. eller nja.. Kelly gav sig ganska fort men Lovis är en riktig liten krigare hon kämpade på och staplade vedträn i vedkorgen - hela fem korgar bar vi in.

 

När vi kom in var det en rödrosig Lovis som fastnade i gungstolen med en morot och en mugg gröna ärtor och tittade på smurfarna på TV,  samtidigt som jag började med maten. Så småningom fick jag hjälp även i köket, Lovis öppnade låda för låda och plockade ut sak efter sak som hon höll fram och frågade "Är det?" och så fick jag svara på vad det var, en visp, en slev o s v vid varje svar jag gav tittade Lovis på mig nickar och säger "Mmm, ja" med stor inlevelse och så fortsatte hon plocka. Ingenting ligger där det ska i lådorna nu :)


    

Efter maten var det dags att roa sig med katten - Kung Mio igen, han låg och sov såå skönt på mattan. Lovis lägger sig tätt intil och ger honom en puss på nosen, tyvärr hann jag inte med att få bild på det. Strax får hon syn på måttbandet på bordet och säger lite snusförnuftigt "Ska mäta Mio tass" och tar tag i Mios tass för att mäta samtidigt som hon räknar "1, 2, 8, 20" och tar nästa tass. Då tyckte Mio att det fick vara nog, jag tyckte dock att han stått ut länge ändå innan han blev sur på henne.



Lovis bestämde att vi skulle läsa en bok, så hon tog sin lilla hund, hämtade en bok och klättrade upp i mitt knä. Det blev en bok om en snögubbe som letar efter en gul magisk snöflinga, ingen trodde på att den fanns, men till sist hittade han den. Lovis hittade också några gula snöflingor.. fast de var varken magiska eller ovanliga.. snarare otäcka och vanliga, om man har hund i trädgården. "Inte äta snö" sa Lovis, "NEJ, verkligen INTE" förtydligade en mormor.

Ja, det var en del av vår dag, nu sover en liten trött tvååring i en trött mormors säng, snart dags att krypa ner bredvid.


Trångsynthet

Brukar väl inte så ofta bli direkt upprörd över saker men gick igår kväll igång rejält när Kvällsöppet på kanal 4 hade uppe diskussionen huruvida Rolf-Göran Bengtsson, hästhoppning, gjort sig förtjänt av Jerringpriset eller ej.

En överspänd hockeyspelare står i studion och hävdar helt seriöst att det inte är någon bedrift att bli på toppnivå i hästhoppning eftersom det är hästen som gör jobbet, så det är bara att skaffa en bra häst.

Klipper in mitt inlägg jag gjorde på Facebook:

"Att hästen gjorde jobbet var det dummaste jag hört, ingen häst kan hoppa utan en ryttare - en ryttare som lagt ner otroligt mycket på att träna sin häst en ryttare som måste vara topptränad för att överhuvudtaget kunna sitta på en häst och hoppa de höjderna i det tempot och att få hästen att utföra det. Kommentarer som "man kan köpa en bra häst" - skitsnack, en dålig ryttare kan inte vinna oavsett vilken häst den sitter på. Jämför med motorsport - den som kan köpa den bästa bilen med supermotor, växellåda, drivning m.m är du ingen bra förare vinner du inte iaf. Vi har en idrottsman som lyc kats med det ingen annan svensk tidigare klarat han är på elitnivå, i världsklass och ska behöva höra att han inte är värd det och det till på köpet när det gäller ett pris där svenska folket röstat fram honom. Det här är bara ett bevis på hur inskränkta många är och har svårt ta till sig andra idrottsprestationer än det som är i sitt eget intresse och utgår från att det skulle krävas mindre prestation att vara i yttersta världsklass i andra sporter.

Ska resonemanget hålla att man inte är värd priset för att man tävlar med en häst som man tränat tillsammans med till elitnivå hur ska man då kunna ge en lagidrottare ett enskilt pris som omöjligtvis kan utföra sin prestation utan sina lagkamrater.

Om det är så lätt att "bara" skaffa en bra häst så det ju konstigt att det inte är fler som är i världstoppen.
Jag blir bara så förvånad över hur man kan nedvärdera en idrottsinsats på det här sättet, Rolf-Göran Bengtsson är i världsklass inom sin idrott, vi borde vara stolta över att ha en svensk på den nivån! Huu, jag skäms över den svenska missunsamheten. Punkt slut!"


Tilläggas bör också att hästhoppning, eller banhoppning som det heter har varit en OS gren sedan år 1900, vilket jag påpekade efter att jag från en av, som jag kaller dem, de trångsynta fått kommentaren att hästhoppning inte är någon sport och att hästar passar bäst på smörgåsen.

Vuxna människor år 2012 fäller sådana här kommentarer i stället för att bli nyfikna och kolla upp vad som egentligen krävs för att slå sig in i den yttersta eliten inom ridsporten, istället för att glädjas över någons framgång. Stackars människor, undrar hur man mår när man går omkring och tror att det enda som är något värt är det som finns i min lilla låda av kunskap och intresse.

Men som vanligt så är all uppmärksamhet bra så denna debatt kommer trots allt vara positiv för hästsporten som får stå i rampljuset och i mina ögon gjorde nämnda hockeyspelare sig till åtlöje i televisionen med ett sandlåderesonemang på riktig låg nivå. Ridsport - Hockey, 1-0.

Nej, nu ska jag inte ödsla mer energi på detta utan lyckönska hela hopplandslaget inför OS i sommar och skicka mina allra hjärtligaste gratulationer till Rolf-Göran Bengtsson!




Ser väl jättelätt ut - eller hur? (not)


Tulpaner

Skickar ett tack till mina fina grannar som jag i veckan fick en bukett tulpaner av. Tycker väldigt mycket om tulpaner synd bara att de inte håller längre än de gör, dock förlängs tiden avsevärt om de nattetid får stå på den inglasade balkongen.

Skottat snö och tagit in ved, inte vår ute direkt men tulpanerna lyser upp och ger ändå lite vårkänsla.



Vårkänsla vid köksbordet


Närseende

Ja, okey, jag får väl bjuda på ett skratt. Sonen skrattade i alla fall tror han gör det fortfarande.

Hade mina läsglasögon på huvudet och skulle ta ner dem för att sätta dem på mig, glasögonen fastnar som vanligt med de där små "hållarna" i håret och det vill sig inte bättre än att den ena av dem lossnar. Jag böjer mig ner för att ta upp den från golvet, leter en liten stund men hittar den och försöker sätta tillbaka den på glasögonen. Men eftersom jag inte hade läsglasögonen på mig så såg jag inte så bra och jag lyckades inte få dit den, därför bad jag sonen om hjälp. Han tar glösögonen och den lilla "hållaren" (eller vad det nu heter) sedan brister han ut i fullständigt så att säga "asgarv", han skrattade så han vek sig. Sedan säger han fortfarande gapskrattande och du ber mig om det  här helt seriöst! Mellan skrattanfallen krystar han fram.. "och tänk om du hade lyckats trycka dit den och gått runt med den här på näsan.. "

Jo, jag trodde att den lilla pluppen jag hittade på golvet var hållaren till glasögonen men det var en okokt makaron. Kunde inte annat än skratta gott åt mig själv. Till mitt försvar måste jag dock säga att jag ej heller har full känsel i högerhandens fingrar, är inte det ändå lite förmildrande omständigheter.. eller? I vilket fall så är den lilla hållaren fortfarande borta men jag bjöd i alla fall på ett gott skratt.




Hemsidebrottning

Har brottats med min pappas hemsida ett tag nu och äntligen fått upp den nya sidan på nätet. Fortarande en del att göra och vissa saker fungerar inte som det ska, egentligen inga stora saker men det stör mig. Det som stör mig mest är att jag inte hittar var felet är, tycker det ser rätt ut men ändå blir det fel.

Men ok - här är den:

http://matsharrysson.se/

Arbetet fortsätter..


Erkännande

Erkänner att även den här natten inte är något vidare.. immunförsvaret har ett eget skådespel där jag är marionett och den grinande häxan håller i trådarna. Jag har inget val, finns ingen chans att smita måste ta mig igenom natten och hoppas att föreställningen nått sin kulmen inom några timmar.. hur står man ut? Jag vet inte...



'Marionette' av Jennifer Petitte



Ganska långt från damerna i föregående inlägg...



Urtikariafyrverkeri

Kroppen exploderade i natt i ett fullständigt urtikariafyrverkeri som täckte stora delar av kroppen och läpparna svullnade upp rejält. Tung dag, tung i huvudet, tung i kroppen, svullnaden gick ner men började i eftermiddags igen under båda ögonen och klådan har varit ihärdig.

Suttit mest i soffan hela dagen och läst böcker med Lovis, fullt tillräcklig aktivitet i det här tillståndet när både ork och tålamod tryter.

Förkylningen vill inte heller ge med sig, näsan rinner och jag nyser i omgångar och varje gång jag snyter mig så snyter sig Lovis också. Hon kommer vara väl förberedd när det gäller att snyta sig vid nästa förkylning för idag har hon nog snutit sig minst tjugo gånger - hon "kan sälv" minsann.





Lovis såg de här bilderna på datorn pekar och säger: "Det är bombom, du! (bombom = mormor).

Inte illa va? Kanske inte direkt sådan jag känner mig idag - men det kommer väl bättre dagar :)


Gnäll, gnäll, gnäll

Borde verkligen gå och lägga mig.. blev sittande i soffan efter fredagsmys med liten Lovis. Hon ligger i min säng och sover sedan många timmar, själv sitter jag med huvudet fullt av förkylning, nyser, hostar och en näsa som inte vill sluta rinna..

Urtikarian som vanligt intensiv när infektion finns i kroppen, drog igång på benen ganska tidigt ikväll och nu har även läpparna börjat svullna. Högerarmen bråkar med mig, smärtan har ökat vid vissa rörelser och sedan dras jag med en "motor" i vänsterbenet sedan ett par månader tillbaka.. det vill inte ge sig. Likt en elektrisk apparat surrande i exakta intervaller så kör det vid hälsenan i vänsterfoten samt ibland - inte hela tiden uppe vid ljumsken. Det gör inte det minsta ont men är vansinnigt frustrerande, vet ej vad det är .. någon nerv som spökar??

Bar mig även dumt åt häromdagen. Det hade snöat lite grann på dagen för att sedan frysa till och bli kallt vilket gav isgata under snön. Hade ingen tanke på detta då jag skulle gå över till grannen och rundade soptunnan lite för hastigt, benen for undan och jag landade på sidan mot vänster axel. Kände direkt att nacken fick sig en smäll vilket ökade den redan befintliga smärtan ner i båda armarna - SÅ ONÖDIGT!

Ja, det var väl det jag ville ha sagt.. kräkas ur mig lite gnäll.

Ska nu smyga in och lägga mig bredvid den sötaste som finns och försöka få några timmars sömn.

Fredag med Lovis = fredagsmys, Lördag med Lovis = lördagsmys

Vilken tur att det är lördag i morgon!





"Ge och dig ska va' givet"

Ja, det var ju det jag sa igår och skickade ut en kram och tänka sig det kom en blombukett farande likt en boomerang - det är lika sant som skrivet :)

Från en söt Lovis kom den här vackra bukettten i sprakande färger!



Buketten passar ypperligt till min orangea retrolampa och fönsterlamporna i glas och mörkgrå metall.  Myshörnan framför brasan börjar ta form, det orangea skenet från lamporna och brasan på kvällen är riktigt härligt och en sån här bukett skulle nog alltid stå på bordet :)


   



Lite hängig

Inte varit här på ett tag. Mycket tankar och annat som hägrat samt en förkylning som precis brutit ut med feber och allt annat som hör till.

Ska inte klaga - det är ju sånt som går över :)

Fick reda på att den artikel jag och Angelica är med i angående hur det är att ha vuxna barn som flyttat och flyttar hem igen (boomerangbarn) kommer i tidningen Tara med utgivningsdatum 7/2. Känns lite nervöst då vi inte fått se några bilder, fast det är inget jag kan göra något åt.. ja inte nu i alla fall - borde tänkt på skönhetsoperationer och lyft lite tidigare.

Jag bjuder här på en annan Bang en Boomerang med härliga Svenne och Lotta. "Ge och dig ska va givet, det är lika sant som skrivet" 

Skickar en kram till er som läser och hoppas den kommer tillbaka som en boomerang :)



Amaryllis 'Picotee' i blom

Ja, då har den sista av mina fem Amaryllislökar jag planterade tidigare i hösts slagit ut i blom. En riktigt vit och vacker skönhet med en pennstreckstunn röd kant. Den har hittils två stänglar men har förhoppning om eventuellt ytterligare en stängel.

Nu återstår att se om jag kan ta hand om lökarna så förhoppningsvis växer till sig och får en viloperiod för att sedan ge nya stänglar nästa vinter. Ska försöka återkomma med uppdateringar om hur det går med skötseln.


   


Tänk vad underbart att det finns blommor!