Innehåll


RSS 2.0

3096 dagar Natascha Kampusch

Som tioåring blev den österrikiska flickan Natascha Kampusch bortförd av en för henne okänd man när hon var på väg till skolan. Hon hölls inspärrad i förövarens hem i åtta år innan hon lyckades fly och hennes öde spreds via pressen över hela världen, det var år 2008 och jag tror ingen kan ha undgått att ha hört talas om henne.

År 2010 skriver Natascha "Jag känner mig nu tillräckligt stark för att berätta hela historien om min fångenskap" och hon ger ut sin egen historia i boken "3096 dagar". På våren 2011 kom den i svensk översättning.

Natascha beskriver med sina egna ord, sina egna känslor och intryck, hur hon upplever sin fångenskap som ett litet barn, en tonåring och till slut en i sina ögon vuxen och stark artonåring. Hon är inspärrad i ett litet trångt betongrum under marken och den enda kontakt hon har är med Wolfgang Priklopil, hennes förövare som utövar sin makt och försöker utplåna hela hennes identitet, han kränker henne djupt och hänsynslöst både psykiskt och fysiskt.

Utdrag ur boken:

"Jag längtade efter en vuxen person, någon som kom och räddade mig. Men ingen visste ju var jag fanns. Den enda möjlighet jag hade till buds var att själv bli denna vuxna person.
Förut hade jag sökt tröst i att föreställa mig att mamma intalade mig mod. Att jag iklätt mig hennes roll och försökt överföra en del av hennes styrka till mig själv. Nu tänkte jag mig i stället att den vuxna Natascha kom till min undsättning. Mitt eget liv låg framför mig som en lysande tidsstråle, som sträckte sig långt in i framtiden. Själv stod jag på talet tolv. men långt där framme kunde jag skymta mitt  eget artonåriga jag. Stor och stark, självsäker och självständig som kvinnorna i min roman. Mitt tolvåriga jag rörde sig långsamt framåt längs strålen, mitt vuxna jag skred mig till mötes När vi kommit till mitten räckte vi varandra handen. Berörningen var både varm och mjuk  och jag kände på samma gång hur kraften i mitt stora jag fördes över till det lilla. Den stora Natascha tog den lilla, som inte ens hade kvar sitt namn, i famnen och tröstade henne. Jag tänker hämta ut dig, det lovar jag. Nu kan du inte fly, du är för liten än. Men när du är arton tänker jag övermanna gärningsmannenoch ta upp dig från fängelset. Jag ska inte svika dig.
Den natten slöt jat ett avtal med mitt eget, äldre jag. Jag kom att hålla mitt löfte."


Det är svårt att ta till sig vad Natascha Kampusch får igenom under dessa år, det är svårt att ta till sig hur man som barn kan klara av att leva under dessa omständigheter och hur hon till slut lyckas att fly. Förövaren lider av svåra psykiska problem vilket gör hennes kamp att klara av från dag till dag än svårare och jag beundrar Natascha för hennes styrka där drivkraften är att stå ut tills hon fyllt arton. Man förstår av Nataschas berättelse att just artonårsdagen var något för henne speciellt och något hon såg fram emot redan innan hon blev kidnappad. Det var då man fick bestämma själv över sitt liv, då var man var vuxen.


Natascha berättar också i boken om tiden efter att hon lyckades rymma, hur hon blev ifrågasatt, hur det hon gått igenom exploaterades i massmedia där poliser med tystnadsplikt bryter sina löften, bilder från de fem kvadratmeter som varit hennes hem sedan hon var tio år innehållande de få tillhörigheter hon sett som sina egna syns på förstasidorna och visas i alla nyhetsprogram.

Utdrag ur boken:

"Mina dyrbara fåtaliga ägodelar, dagböckerna och enstaka klädesplagg låg kärlekslöst kringvräkta av karlar i vita skyddsdräkter. Gula numrerade lappar satt klistrade mot mitt skrivbord och min säng. Jag fick bevittna hur mitt lilla och så länge instängda privatliv hamnade på förstasidorna. Allt som jag lyckats gömma undan för gärningsmannen släpades fram till allmän beskådan och man drog sina egna slutsatser."

Natascha skriver på ett så enkelt och självklart sätt vilket gör det lätt att sätta sig in i och förstå hennes tankar, känslor och handlande under fångenskapen samtidigt som det är lika svårt förstå hur hon som bara ett barn kan hantera situationen som hon gör.

Det här är ett unikt levnadsöde som Natascha delar med sig av och jag beundrar hennes mod, hennes stolthet och hennes styrka att kämpa för att få leva sitt liv som "Natascha" utan att skydda sin identitet och gömma sig.

Jag skulle önska att Natascha resten av sitt liv får leva som en prinsessa hon är "i min bok" värd all frihet, trygghet och kärlek man kan få. Hon har min fulla beundran över att hon klarade åren i fångenskap, för hennes mod att rymma och att hon även har styrkan att förmedla de 3096 dagar hon levde som fånge, eller kanske mer rätt uttryckt, som slav under diktatoriska förhållanden. Hon rörde vid mitt hjärta från första till sista sidan.

Min uppmaning - läs denna bok!




En sak i taget

En sak i taget så blir det till slut en del gjort även om en del "saker" delas på flera tillfällen så går det så sakteliga framåt. Målat staketet på en sida och påbörjat målningen på den andra, grävt ur en av varmkomposterna samt lövkomposten men ännu inte rått på den "tunga" jordkomposten där jag slänger gamla blommor, smågrenar mm. Den är ihopskruvad och jag lyckades inte få isär den, risk för att jag måste såga av skruvarna för att kunna få bort en gavel och tömma den på jord - det får bli en annan dags projekt.

6 blomlådor plus alla krukor och hängamplar är tömda det som återstår är 14 lådor på balkongen - pust.. ytterligare en annan dags projekt.

Muren är snart klar, har fått den målad och får nu hjälp att fixa till avslutningarna vid garageinfarten lovar att ta bild när den är helt klar.

Sitter med en kopp kaffe och tänker skriva några bokrecensioner - ligger som vanligt efter med det - men nu är det dags, så häng på!


Hjärtats rum

Hjärtats rum

Hjärtats rum utan gräns
fyllt av kärlek och saknad
oändligt töjbar, inget slut
svider, smärtar, bräns.

Det saknade finns kvar
tomrummet är fyllt,
när kärlek, lycka, sorg
plats i hjärtat tar.

Smärtans tomma rum
plockas i tanken fram,
det hjärta som blöder,
gör visheten stum.

- anneli -





Spindellilja

Fick i våras en spindellilja (en kruka med en stor och en liten lök) av mina snälla grannar Eva och Sten. Den har fått bo på balkongen hela sommaren och nu blommar den :) Riktigt ståtlig med lång stängel och skira vita kronblad som ger ett intryck av det krusade snöret på ett vackert paket. Jag har följt stängeln på sin väg mot färdigutslagen blomma.


          

Den kommer likt en amaryllus med flera blommor i samma knopp så det är fler blommor på väg. Ska ta ytterligare bilder när fler blommor är utslagna.

Misstänker att denna planta härstammar ursprungligen från någon av Eva eller Stens föräldrahem ska be att få lite bakgrund av dem vid ett tillfälle - alltid roligt att få en historia till sådana här växter som många gånger följer familjer i generationer. Nu vet jag inte om så är fallet med min men jag ska kolla upp det.. eller om Eva eller Sten läser det här så skriv gärna och berätta :)

Stickade sockar + mönsterbeskrivning

Hade garn kvar efter huvtröjan så det blev ett par matchande sockar :)


   

Kul sticka små Lovis-sockar så det blev ytterligare ett par "raggisar". Det är svårt hitta mönster till tjocka barnsockor men jag har nu lyckats få till ett mönster som passar tjockt garn och stickor 5. Jag använde en tråd av ett lite tjockar ullgarn och en tråd av ett tunnare, provade mig fram lite grann och blev till slut riktigt nöjd och Lovisen också :) Sockorna är långa så man kan välja om man vill ha dem upp eller nedvikta.


     

Skriver ned mönstret här om någon skulle vilja sticka ett par tjocka barnsockar, passande för en 1½ - 3-åring beroende på hur lång man gör foten. Minska en storlek på stickorna så kanske det blir bra för en ettåring - testa!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

- Lägg upp 24 m med ett tjockt garn fördelade på strumstickor nr 5.
- Sticka första varvet räta maskor sedan resår 1r, 1a i 4 cm.
- Sticka slätstickning till hela arbetet mäter 15 cm (eller så långa korta du vill ha dem)
- Fortsätt slätstickning i ca 3.5 cm fram och tillbaka på första och andra stickan, 12 m (= hälen)
- Från rätsidan sticka räta tills det är 4 maskor kvar, sticka 2 maskor vridna tillsammans (bakre maskbågen), vänd arbetet och sticka aviga maskor tills det är 4 maskor kvar. Sticka två maskor avigt tillsammans. Vänd arbetet sticka räta tills det är 3 maskor kvar, sticka 2 maskor vridna tillsammans. Vänd arbetet sticka aviga tills det är 3 maskor kvar, sticka 2 aviga maskor tillsammans och vänd arbetet ... fortsätt tills alla "kantmaskorna" är stickade (6 maskor kvar på stickan).

- Dela de 6 maskorna på två stickor och fortsätt sticka slätstickning över alla 4 stickorna och sticka upp 6 maskor på var sida längs hälmaskorna - samtidigt avmaskas på varannat varv enligt följande:

- Sticka de 2 sista maskorna på första stickan räta tillsammans (det är de nyss uppstickade maskorna som avmaskas) och de 2 första maskorna på fjärde stickan vridna tillsammans. Avmaska på varannat varv 3 ggr = 24 m kvar.

- Fortsätt sticka slätstickning tills foten mäter 10 cm (eller så lång du vill att sockan ska vara fram till tårna).

- Avmaska för tårna på varannat varv enligt följande:

- De 2 sista maskorna på första stickan räta tillsammans, de 2 första på andra stickan vridna räta tillsammans, de 2 sista maskorna på tredje stickan räta tillsammans, de 2 första maskorna på fjärde stickan vridna räta tillsammans. Avmaska varannat varv tills det är 2m per sticka kvar = 8 m

- Klipp av tråden och dra igenom de kvarvarande 8 maskorna och fäst trådarna.


"Läsa tining"

Ja, så sa Lovis när jag tog på mig läsglasögonen för att läsa tidningen och så sprang hon i väg och kom tillbaka med en egen tidning "Vi i Villa" och ett par solglasögon. Hon tittade på mig, satte sig på golvet och sa "Osis läsa tining", vilken tur att kameran låg precis framför mig.



     

Det har varit en febrig Lovis några dagar, gårdagsnatten var den värsta med riktigt hög feber.


 

Hon har sovit mycket och tittat på Disneykanalen nedbäddad i soffan med en tablettask, "Pigg" Kaninen "Pingo" och vatten med is och alvedon :)

Idag mår hon bättre - feber tre dagar = tredagarsfeber. Skönt att hon inte fått någon förkylning eller influensa utan att det räckte med feber.

Jag tycker så mycket om den här lilla tjejen, hon är det bästa som finns.


Inte idag tyvärr, det regnar ...

Känner mig som vädret - grå, tråkig och trött! Kroppen tung som cement och det värker. Blomlådor ska tömmas, komposten grävas, ett staket, en grind och lilla balkongen målas, muren göras klar ...  + egentligen också panelen på  baksidan av huset och framsidans bottenvåning där färgen lossat från putsen. Saker som inte kan göras på vintern.

Tanken var att ta tag i komposten idag och det regnar ju inte ... än, ska nog tända en brasa, kura ihop mig med en kopp kaffe och en god macka .. då kanske det har börjat regna så jag kan skylla på det ...

OCH jag vill inte höra något om "väder och kläder"!




Stickade fingervantar

Premiär i att sticka fingervantar, jag har bara stickat vanliga vantar tidigare. Förväntade mig att det skulle vara riktigt knöligt att sticka alla fingrarna men det gick mycket smidigare än jag trott. Synd att jag inte testat tidigare. Så till alla som tvekar inför att sticka fingervantar kan jag bara säga att kan man sticka en vante så kan man också sticka en fingervante!

 

Stickade i dubbelt tvåtrådigt ullgarn från Kampes ullspinneri i Ullervad.

Så tveka inte - fram med strumstickorna!


Stickad huvtröja med duffelknappar

En mamma kom med ett stort garnnystan ...





.. och sa "sticka något till en Lovis av det här".



Det var bara att sätta igång och här är resultatet:



Det blev en luvtröja med träknappar och på ena fickan broderade jag ett hjärta.



Garnet är Järbos duo fick köpa ytterligare ett nystan för att det skulle räcka till luvan, jag använde stickor nr 4 och stickade efter storlek 2 år, mönstret finns här.

Tibrokavalkad

Åkte en sväng till dottern i Tibro för att lämna en present till söta Lovis från morbror Alexander. Inte vilken present som helst utan en HOPPBORG!!

Mormor hade också en present med sig och så här ser det ut när Lovis öppnar paket:




Men tänka sig.. i paket låg Lovis favorit "PIGG" som självklart fick en stor kram.

 

Dags att testa hoppborgen som fick en bra plats på altanen.

Hoppborgen blåses upp av en fläkt på mindre än 30 s och hålls sedan uppblåst tills man stänger av fläkten och visst det låter lite grann från fläkten men inte så farligt men tillräckligt för att liten Lovis ska tycka att det inte känns helt tryggt. Det fick bli så att Pigg får testa först så Lovis kastar helt enkelt in honom i borgen :)


     



Hmm, kanske inte är så farligt ändå, men ändå säkrast att hålla mamma i handen.

    



Fikatime och självklart ska dockan ha lite också. Jag är inte helt hundra men jag tycker faktisk inte att dockan ser helt frisk ut ;)



Gick runt och kikade lite på vad som hänt sedan sist, Angelica hade fått i ordning en riktigt bra rit/skissarbetsplats med en schysst bokhylla - en gammal stege -  och så hade läshörnan blivit riktigt fin med gardiner och supercoola hyllor av typ "drivvedsbrädor" som Lars skruvat ihop.

 

När mamma Angelica ska gå ut med hundarna sätter sig också Lovis tillrätta i trappan för att ta på sig "gokoko" (sko på Lovisspråket), så sööt!





När det var dags för mig att åka hem fick jag den största och hårdaste kram jag någonsin fått av den lilla söta ungen - den gjorde gott. TACK Lovis!


Scarfar och sjalar - tips!

Fick tips på denna video av en tjej som tittade in i min blogg - tack "inkavikinga". Visst är den härlig!




För trögt

Nej, det var trögt idag med värkande nacke och domnade händer att sittande på huk på en bräda över dammen måla ett staket.. en lördag - för trögt helt enkelt!



Glutenfritt apelsinbröd

Bakade mitt vanliga bröd som jag tidigare beskrivit i bloggen men valde denna gång att baka på apelsinjuice istället för mjölk. Väldigt saftigt och gott!

 

Har idag bestämt att jag skulle måla staketet vid dammen som jag byggde för någon vecka sedan - även det beskrivet .. men vänta.. vad heter det.. hur stavas det.. beskrivit..skrev jag ju ovan.. men nu beskrivet.. vad säger man egentligen - får googla på det.. vänta lite..

Beskrivit ska det vara! Tänk vad det snurrar till i huvudet ibland och man helt plötsligt inte vet hur ett ord stavas eller vad det heter och ju mer man tänker ju mer galet blir det.

Staketet var det ja, som sagt jag beskrev (haha) staketet i tidigare inlägg och det bör målas innan vintern eftersom det inte är impregnerat. Hade bestämt mig för att det skulle göras idag om vädret var ok, vädret är bra men jag har ingen lust, ingen motivation - är bara trött. Får tvinga mig ut helt enkelt, så får det bli.. återkommer förhoppningsvis senare med resultat..

... känns trögt!

All är guld som glimmar ...

... ja, i alla fall i skogen :) Efter en jobbig natt igår åkte jag en sväng till skogen och "hämtade" lite svamp. Hämtade är precis vad man kan kalla det för jag behövde inte leta efter dem. Jag var där för ett par veckor sedan och plockade en hink som jag delade med mig av och resten frossade vi i så nu tänkte jag att det var dags för ett par lådor i frysen att spara till vintern.

Parkerar bilen på den lilla skogsstigen och kliver ur sedan är det bara att börja plocka. Kelly hittade såklart som vanligt ett "underbart" vattenhål, hörde på håll när hon plumsade i fick dock ingen bild på badet.



            

Hinken fylldes snabbt och som man kan se på bilden finns det gott om svampar kvar att hämta. På näst sista bilden ovan står Kelly och väntar på väg mot bilen och det gällde att se var jag satte fötterna för att inte trampa sönder de vackra svamparna. Ja, det var riktigt fint i skogen, en underbar dag, tog bild på några rotvältor som jag tycker är både vackra och lite otäcka då minnen från min pappas berättelser om människor som blivit krossade när rotvältorna slagit igen dycker upp i huvudet. Svårt förstå på bilden men dessa är gigantiska. Kelly var mer än nöjd efter dagens skogspromenad och hoppade glatt in i bilen när det var dags att åka hem.


 

Jag plockade mest rödgul trumpetsvamp och trattkantareller, den vanliga gula kantarellen var det också gott om men de var väldigt små.

Tog en bild på de olika svamparna för att visa på skillnaden. Den gula kantarellen, längst till vänster på bilden ovan behöver nog ingen vidare beskrivning den känner de allra flesta igen men skillnaden på trumpetsvampen och trattkantarellen kan vara lite svårare. Trumpetsvampen ligger i mitten på bilden och har gul/orange fot och är gulvit på undersidan av hatten, den har mer som fåror än sk åsar. Åsar kallas det när "skivorna" löper ihop med foten, skivor slutar vid fotens början. Längst till höger på bilden ligger trattkantarellerna, de har brungul fot och har ljusbruna åsar, väldigt lätt att förväxla med den rödgula trumpetsvampen.

Här är länkar till mer information och bättre bilder på svamparna - Kantarell,  Rödgul Trumpetsvamp, Trattkantarell

Jag tycker att alla dessa tre är underbart goda och har liknande smak. Det blev tre lådor till frysen och en panna till kvällsmackan. Kvällsmackan bestod av färskt bröd, blev ett bak också, det gick av bara farten - se nästa inlägg.
 

Vackra regnmoln

Fångade med min kamera de vackra molnen som tornade upp sig för att skymma solen. Det är tidig september mitt emellan sensommar och höst, årstidens växlingar är så vackra. Visst är det härligt!




- anneli -


Nystädat tonårsrum?



Ja, "hjälpars" vet inte om jag ska skratta eller gråta. Minstingen i familjen som nu är hela 18 år ja, faktiskt närmare 19, han som var den pedante av de tre, han som vägrade ha någonting i sitt rum - det skulle vara "cleant", även han vandrade in i tonårsdimman för något år sedan när det gäller att hålla ordning på sitt rum, sina kläder m.m.

Jag fattar inte! En person som sköter sin kropp, tränar dagligen, äter ordentligt, sköter skolan på toppnivå - hur i hela fridens namn kan denna person ha det så här runt omkring sig och uppenbarligen inte se det. Undrar hur han skulle reagera om jag hade det likadant i övriga delar av huset??

Varför går jag igång just idag? Jo, alla vattenmätare ska bytas i området och vår vattenmätare sitter i sonens rum, här var det från början garage men efter att vi byggt fristående garage gjorde vi om garagedelen till två extrarum och därför är vattenmätaren placerad i sonens rum. 

Han har fått strikta order att inför vattenmätarbytet städa sitt rum så det ser ordentligt ut - eller egentligen för att jag inte ska skämmas - för visst är det så? Ja, jag skäms över hur det ser ut när mina barn inte kan hålla ordning i sina rum trots att dom uppenbarligen inte själva skäms ett dugg och inte ens tycker att det är så farligt, ja att det till och med är ordning. Hur många gånger har jag inte hört "det här är väl inget då skulle du se NN:s rum", och, säger jag, vad bryr jag mig om det, jag bryr mig inte om hur andra har det men jag vill inte ha det så här i mitt hus! Får till svar - nä, men du är ju störd när det gäller städning!

NEJ, jag är INTE störd när det gäller städning - det är omöjligt med barn, barnbarn och hundar! Jag är just nu ljusår ifrån den ordning jag hade för några år sedan, men tillbaka till ämnet - sonens rum.

I eftermiddag ska vattenmätarbytet ske och sonen städade igår, nöjd med sig själv skriver han på nätet att han sitter i sitt nystädade rum och jag hörde faktiskt dammsugaren sent igår kväll.

På förmiddagen idag går jag ner till rummet för att se hur det ser ut samt dammsuga av hallen utanför - för det tar jag för givet att han inte gjort - den "tillhör" ju mig ... När jag öppnade dörren var jag tvungen att stänga den igen och fundera på om jag gått in i rätt rum eller om jag inte ser riktigt klart, öppnar igen, jodå helt klart sonens rum, det så kallade nystädade rummet. Jag har faktiskt ingen aning om var han städade, helt ärligt, och under sängen är det dammtussar stora som en katt (jag tog faktiskt bort dem).

Bildbevis!

   

Så jag tänkte bara att om ni undrar hur ett städat 18-årings rum ser ut - håll till godo!


Ja, jag skäms för bilderna och jag kommer ursäkta mig för "vattenmätarbytarmannen" (troligtvis en man) över det ostädade tonårsrummet - men har bestämt mig för att jag tänker inte röja upp, torka, putsa, lägga in i garderober och byrå. Jag har ju ändå övriga knappa 190 kvm att ta hand om så jag släpper dessa cirka 12 kvm och det gör jag med gott samvete.

Är dock fortfarande helt förundrad över att han tycker det är städat??


P.S Jag inte bara skäms, jag trivs helt enkelt inte när det ser ut så här mår mycket bättre när det är ordning och reda.

Rena tallrikar!

Fick ringa min pappa och även min bror hjälpte till att installera diskmaskinen vilket ändå tog tre timmar - typ. Det fanns inte mycket plats till godo men nu står den där i alla fall, en ny rostfri Miele - snygg! Passar perfekt i mitt svart/rostfria ek kök. Men det bästa av allt är att den knappt hörs när den är igång - och avstängd är den knäpptyst ;)

Energisnål är den och självklart använder jag miljövänligt diskmedel och till spolglans - vinäger. Till spolglans kan man även använda ättiksprit (max 5%-ig) eller citronsyra. Citronsyra används också till att rengöra diskmaskinen - en påse (kommer inte ihåg vad det är i dom små påsarna 10 el 20g) i diskmedelsfacket och sedan kör det varmaste programmet = skinande ren och avkalkad diskmaskin.

Det var allt för idag!


Installation av diskmaskin

Blir trött, irriterad, frustrerad och allt annat man kan bli.. räknar till 10 typ 20 gånger..

Köpte en ny diskmaskin, den förra går på sista refrängen och ett bra erbjudande om nyinköpt ej installerad diskmaskin dök upp på blocket för en fjärdedel av priset. Kändes som dumt att inte slå till när det bara är en tidsfråga tills den jag har lägger av. Sagt och gjort! Fick hjälp av son och bror med hämtning och inbärning och jag bad även min bror komma över en sväng när han hade tid för ev installationshjälp, han lovade komma över i morgon. Men hetsig som jag är tänkte jag efter en stunds tv-tittande att "vad sjutton, det är ju bara dra fram den gamla, dra dit den nya och skruva fast inkommande anslutning för vatten, ansluta till avlopp och koppla till eluttag".

I min iver hade jag förträngt hur trångt det är i diskbänkskåpet samt mellan skåpet och diskmaskin. När jag installerade nuvarande diskmaskin fick jag såga upp både sidoplåten på diskmaskinen och göra större hål i skåpet för att få plats med anslutningarna. Självklart sitter inte anslutningarna på samma ställe på denna maskin, vilket gör att jag nu måste såga upp skåpet ytterligare... troligtvis längst ned vid sockeln och sedan upp i golvet på diskbänksskåpet..


Min fråga är - HAR UTVECKLARNA AV DISKMASKINER NÅGONSIN SJÄLVA INSTALLERAT EN DISKMASKIN?? Det känns omöjligt att de har gjort det!!

Jag var irriterad och frustrerad förra gången och nu är det än värre! Varför i hela fridens namn har man inte tillräckligt med utrymme för anslutningarna till höger/vänster/bak på maskinerna??

Bästa sättet att installera en diskmaskin är att ställa in diskmaskinen där den ska stå och sedan börja bygga köket - tänk sedan på att flytta innan det är dags att byta diskmaskin!!

Ja, jag vet att jag är tjurig nu.. men det är sååå tröttsamt med extra onödigt merarbetete,. känns inget vidare behöva be om hjälp med installation av diskmaskin heller.. när arbetet gäller att bygga om halva diskbänken..


Är trött på att vara sån här ...




... bättre att vara en sån här ...




Då får man till svar "Jag fixar det åt dig" istället för "Gör så här..."

.. och så kommer det en sån här..





Vet inte vart sommaren tagit vägen, så mycket jag tänkt få gjort som det inte blivit något med..

Dags att försöka sova, låtsas att klådan inte finns och drömma om en "händig man som kommer så fort han kan".

I morgon ska jag med ett leende på läpparna såga upp ett skåp och installera en diskmaskin - godnatt!



Höstig vårglöd!

Köpte några sk vårglöd i våras och gjorde ett par småplanteringar av dem. De ser inte så roliga ut nu och beslöt mig för att göra en liten omplantering. Köpte ytterligare två på Ica (fast nu kallas de för höstglöd) för att få lite färg tills de gamla blommar igen.

 

Jag och min lilla hjälpreda tog upp alla de små plantorna från sina ursprungliga krukor och klippte bort allt torrt. För att sedan plantera alla i samma kruka.


 

Vi lät bli att klippa den högre plantan i bakgrunden för att få blommorna i olika nivåer. Nu är det bara att hoppas på nya blommor i de äldre plantorna när de nya blommat ut, förhoppningsvis ska krukan blomma hela hösten och sprida både höst och vårglöd.

Så lite, så enkelt men ger ändå så mycket blomsterglädje :)

Staketbygge projekt 2

Framsidan är nu säkrad för smitande hundar, dags att ta tag i baksidan på trädgården. Har ett staket (modell stängsel) med en grind som delar av trädgårdens baksida, den grinden har sett sina bästa dagar och den är för låg så de stora hundarna hoppar över.


  


Kollade i förrådet vad jag hade för virke att tillgå, tänkte göra den helt i impregnerat virke men hade inte tillräckligt, i och för sig så blev den tung nog ändå så det kanske var bra.


        

Mätte upp ribbor/brädor, gjorde en liten passbit och skruvade sedan fast de stående ribborna på de liggande grönvirkesbrädorna. Hade gångjärn hemma men fick göra liten "special" för att få dit dem på grinden och de runda stolparna, blev väl sådär men det får duga.


  

Sågade också till en liten stödbräda som jag skruvade fast längst ned mot marken för att det inte skulle bli för stor belastning på gångjärnen. Den observante ser att jag inte har fixat låsanordning, har tillfälligt dragit en spännrem runt grind och stolpe. Det återstår alltså en låshake samt målning.

Hundarna har varit lösa och inga rymningstillbud än så länge :)