Innehåll


RSS 2.0

Potensgivarna

Ja, Potensgivarna är titeln på en underbar liten bok skriven av Karin Brunk Holmqvist. Jag hade ett leende på läpparna boken igenom.

Boken handlar om de ogifta systrarna Tilda 72, och Elida 79 år som bor kvar i sitt föräldrahem med vedspis, utedass och brunn på gården. Allting går sin gilla gång för fröknarna Svensson tills grannhuset en dag byter ägare.

Utdrag från boken:

"- Han såg fin ut vår nye granne, säger Elida vid kvällskaffet medan de doppar sina skorpor. 
- Tror du han är ensam, säger Tilda, det har ju inte synts till någon annan.
- Dom kommer sedan, säger Elida. Det gör alltid kvinnorna från stan, ja när allt är färdigt, möblerna på plats och tomten uppröjd.
- Han ser gift ut, säger Tilda och suger i sig den kaffedrypande skorpan genom den tandlösa gommen.

Ja tänderna lägger de i ett glas klockan 20.15 när de gör sina nattförberedelser. De tycker båda att det känns skönt att suga in de blöta skorporna, det kittlar så behagligt."


"Den nye grannen hette Alvar Klemens. Han var omkring 60 år gissade Elida och Tilda och han kom från Sundsvall och var byrådirektör.
Elida hade frågat när hans fru skulle flytta in men då sparkade Tilda henne på benet med sina skinntofflor med kilklack av kork. Elida försvarade sig senare med att han såg gift ut och försäkrade att det inte var av nyfikenhet beträffande Klemens civilstånd hon hade frågat. Tilda hade upprepat smedmästare Svenssons inställning till nyfikenhet och Elida hade skämts lite. Båda damerna verkade emellertid nöjda och belåtna när Klemens talade om att han var ogift."



Det är nu ingenting mera kommer vara sig likt i systrarna Svenssons liv. Päronen tas inte till vara denna höst som de gjort sedan urminnes tider, de börjar bry sig om sitt utseende och bär sina söndagsklänningar till och med när det inte är söndag. De tar bussen in till staden för att inhandla nya klänningar, går på "kondis" som de inte gjort på 30 år och börjar till och med lockas av tanken att kanske flytta in dasset inomhus.

Karin Brunk Holmqvist beskriver de båda systrarnas liv med sådan humor och värme så man kan bara bli glad när man läser denna bok - helt enkelt underbar och vansinnigt rolig!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback