Innehåll


RSS 2.0

Händer som river..

Förkylning, infektion och feber är sådant som urtikariahäxan gottar sig i då får hon tillfälle att leva ut hela sitt register. Kroppen är tung, slö och seg som att simma i lera, man försöker men det tar emot och går trögt.

En vän genom "nätet" som tyvärr också lider av urtikaria är riktigt duktig på att måla och skildrar sjukdomen i sina bilder, Strange Glue, hennes bilder av händer som river överallt och som har svårt komma åt har följt mig hela natten. Hade önskat en öm famn som milt omslutit mig i försök att lindra det inre vulkanutbrottet, någon som försiktigt hindrat mina händer från att riva på den redan uppsvullna brännande huden.

 


Vår unikt utformade värld - HOME -

- HOME -


Citat SVT
: "Världsberömde filmaren Yann-Arthus Bertrand tar oss med på en oförglömlig resa genom femtio länder för att visa upp en underbar planet i stor fara... Med de rörliga bilderna i dokumentären Home visar han hur allt liv på vår planet länkas samman och hur människan på förhållandevis kort tid rubbat den känsliga balansen... Men Home är ingen ren dystopi. Vi får också se exempel på det som görs för att stoppa klimatförändringen: undervisning, alternativa energikällor och mer ansvarsfull konsumtion. Och kanske det viktigaste av allt; nu inser större delen av världen att vi har ett problem. Yann Arthus-Bertrand är ändå hoppfull: - Jag vet att i var och en av oss finns en del av lösningen."

En uppmaning till alla att titta på denna film om ni inte redan sett den. Själv satt jag som paralyserad från början till slut, helt hänförd av de vackra bilderna, filmatiseringen och musiken och sist men inte minst budskapet i slutet av filmen som trots allt inger hopp.

Filmen gick rakt in i mitt hjärta och jag skulle önska att den var obligatorisk i högstadiets undervisning.

Home visas i SVT 3/10 med svensk text men kan ses på youtube i sin helhet med engelsk text. Tips - helskärm och 720p för bästa bild, eller via filmens hemsida.

Filmens hemsida: http://www.home-2009.com/us/index.html
Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
SVT:s sida om filmen: http://svt.se/2.129759/1.2142153/home?lid=puff_2148126&lpos=lasMer


"..i landet där människorna är sjuka.."

Undrar vad vissa nytillkomna riksdagsledamöter har gjort för att lyckats födas i "rätt" land? Det är uppenbarligen en bedrift som gör att man har rätten på sin sida att urskillningslöst besluta över andras möjligheter till att rädda sig själv och sin familj från fattigdom, svält, förföljelse och andra behandlingar som "de på rätt ställe födda" aldrig skulle tolerera i sitt eget så väl från omvärlden avskurna landsända.

Jag eller någon annan kan ALDRIG slå mig på bröstet och utropa min egen förträfflighet i att blivit född i ett välfärdsland, vi har ingen del i det, vi har inte kunna påverka någonting i vårt val av "livmoder". Lika lite som flickan på bilden nedan som tillhör ett pygméfolk i södra RCA på gränsen till Kongo har kunnat påverka sin plats på jorden. Flickan och hennes familj är svårt undernärda och i "lotteriet" var hon skulle få utvecklas som människa drog hon två nitlotter dels världsdelsmässigt och dels etniskt och hon har ingen chans att förändra sin situation. 
 
Tänk om vi "på rätt ställe födda", mitt i medelåldern, skulle vakna i morgon på gränsen till Kongo med ny hudfärg och pygméväxt, bredvid ligger vår lilla dotter döende av svält. Vi har endast några år kvar att leva då medelåldern är cirka 45 år och de åren kommer bestå av en ständig kamp för överlevnad och vi kan inte göra något för att förbättra utsikterna - man har sagt att det inte finns plats för fler i landet där människorna är sjuka - sjuka på grund av övervikt...
 

Bild lånad från http://www.nyren.be/

 
Det kanske är så att vi som nu fått leva här i vår välfärd så många år "fått vårt" - det kanske är andras tur.. Men det är väl inga problem - eller? Vi som är så lärda, förståndiga, belevade och demokratiska vi skulle ju självklart klara det mycket bättre än "puckona" som blivit födda där och inte gjort något åt sin situation. Vad ska de göra för att rädda sin familj - de kan väl ändå inte gå så långt som till att betala, muta, förfalska pass och försöka mygla sig därifrån ... det skulle väl "Åkesson" aldrig göra??

Eller vad säger du "Åkesson" vad är ditt bidrag till att du föddes i ett land där du har möjlighet att få äta dig mätt varje dag? Berätta hur du gjorde så kan vi förmedla det till övriga världen så slipper vi flyktingar och invandrare i fortsättningen.  

Hoppas du vaknar på rätt ställe och med rätt hudfärg i morgon bitti!
Tack och godnatt!


Pippitröja och halsduk

Har lyckats knåpa ihop en pippitröja modell stor till äldste sonen och en halsduk med hålmönster i höstiga färger - den snodde dottern glatt runt halsen :) Eftersom jag helst stickar tröjor på rundsticka upp till sprund/hals och sedan klipper upp för ärm så hade jag problem att hitta mönster och fick improvisera. Resultatet blev som en pippitröja ska vara stor och vid - men inte som sonen ville ha den smal och figursydd, han har dock haft den på sig hela dagen så uppenbarligen duger den till hemmabruk.




Pippitröja vuxenstorlek








Hålmönstrad halsduk i "höstiga" färger


Please - fix me too!

 Christian Schultze och Vegakören 

"Fix you" av Coldplay



When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down on your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And on your face I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And on your face I...

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you



På mitt sätt..

Jag hatar skåp där allt ligger huller om buller, jag vill kunna öppna köksskåpet och där står byttor och kastruller ordentligt uppradade med plats emellan - snyggt och överskådligt. Samma med linneskåp och garderober vill ha mina kläder ordentligt ihopvikta/upphängda, kontor, garage, förråd, tvättstuga.. ja det spelar ingen roll var det är - jag vill veta att det jag ska ha finns precis på sin egen specifika plats. Den lilla tanken man lägger på att hänga/ställa tillbaka någonting man använt där man tog det sparar så mycket tid och irritation när man nästa gång ska ha den saken - så tänker jag iallafall.

Här hemma är det inte så just nu - det är kaos i varenda skåp och garderob man kan hitta. Ska jag ha en liten vispskål får jag plocka "fjorton" andra byttor och skålar först för att om möjligt hitta vispskålen - om den ens är i det skåpet jag letar...

"Jag ska vara glad att jag får hjälp att plocka ur diskmaskinen"

Visst - det är ju bra - men om man "slänger" ur diskmaskinen och "kastar" in sakerna på första lediga plats - jag vet inte.. kanske lika bra jag gör det själv - som barnen säger - "om du inte är nöjd kan du lika gärna göra det själv - varför gnäller du?? Först gnäller du för att vi inte tar disken ... och sedan är det gnäll när vi gör det...."

Jag vill ha hjälp "på mitt sätt"! Den hjälp jag får vill jag ska vara sådan att jag slipper göra om det - det är resultatet jag pratar om - inte utförandet. Får jag hjälp att putsa fönstren så får man putsa på precis vilket sätt man vill bara fönstren blir rena men jag räknar såklart med att jag inte ska behöva torka fönsterbänkar och plocka trasor när arbetet är klart - för då kvittar det - då har det ändå gett merarbete åt mig.

Förstår att det kanske inte är så lätt att hjälpa mig när man inte får göra som man vill men hur skulle det vara om man till exempel går till frisören för att få hjälp att få håret klippt och han/hon klipper lite som hon själv vill...

Det står storstädning och rensning av skåp och garderober på schemat - och det ska göras på mitt sätt - så "huka er gubbar för nu laddar hon om"!



Pippitröja och skogspromenad

Lovis pippitröja är färdig och storleken blev perfekt - hon kommer kunna ha den i allla fall hela det här året innan det är dags att sticka en ny :)



 

Var en sväng till skogen för att plocka lite svamp, jag och Angelica var ute och plockade för cirka tre veckor sedan och då var det så jättemycket små svampar så jag hade förhoppning om att de nu skulla vara jättemånga och jättestora. Men så var det inte alls och varken många eller stora men en fin promenad i skogen blev det i alla fall. Dock tvåtusenmillioner fästingar - kan inte räkna hur många jag tagit bort från Kelly - hu otäcka kryp!

Kelly, ja - hon hittade såklart värsta geggamojadiket och sprang som en dåre fram och tillbaka, man ser på henne hur roligt hon tycker att det är - jag kunde inte annat än att stå en stund och bara titta på henne.

Det är så otroligt fint i skogen vid denna tiden på året med alla svampar i så många olika färger och den friska härliga sensommar luften. Trattkantarellerna är på gång så det får bli en runda om någon vecka för att håva in höstens guld i ställt för sommarens.



Dessa var så fina där de växte på en stubbe.




Färgen på de här går knappt beskriva - de lyste på långt håll fick nästan känslan av att de var självlysande. Aldrig sett så orangea svampar tidigare.




Dessa växte på en sten och hade en underbart fin gul och beige färg, framgår inte direkt av kortet.





Denna röda flugsvamp var en riktig jätte jämför med den fullstora björkstammen bakom.





Här står Kelly beredd att fortsätta sitt "race" i diket :)





Och sist men inte minst kantarellerna som blev långt i från en hink och såklart glömde jag ta kort på dem i skogen så det fick bli kort i hinken :) Smaken var som vanligt underbart god, jag älskar verkligen kantareller!