Innehåll


RSS 2.0

Vart tog den söta lilla flickan vägen - Åsa Lantz



Nästa bokrecension. "Vart tog den söta lilla flickan vägen" skriven av Åsa Lantz, en spännande roman där handlingen byggs upp allt mer ju längre man läser i boken.

Baksidetexten:

"Vad hände egentligen dokumentärfilmaren Yi Young när hon kom till Sverige som fjortonåring? Nu tänker hon avslöja allt. Sanningen ska överlämnas till hela svenska folket, på bästa sändningstid, rakt in i vardagsrummen.
  Samma kväll som den första delen av serien visas får Yi en så brutal varning att hon tvingas gå under jorden. Någon eller några, försöker stoppa hennes berättelse.
  Yis ofrivillige bundsförvant Viggo Sjöström, karismatisk dramatiker och regissör på Göteborgs Stadsteater. Han kastas in i en värld där människor är beredda att göra vad som helst för att uppfylla sina egna grandiosa drömmar. En värld där andras liv och vilja inte betyder någonting
."

Man får känslan i boken att Yi Young, dokumentärfilmaren med kinesiskt ursprung har fått nog. Nog på vad undrar man? Hon framställs som tuff, rättfram, känslokall och samtidigt känslig, man undrar om någon verkligen känner henne på riktigt. Döljer hon något? Hennes film vänder upp och ned på verkligheten för allt från politiker på regeringsnivå till stora internationella företagsmagnater och ända ned till invandrarfamiljer i Stockholms förorter.

Utdrag från boken:

"De här barnen är fortfarande extremt utsatta, säger hon. Kanske har du hört talas om de barn, främst från Kina, som kommer hit och försvinner?
   Viggo säger att han läst om dem.
   - De går upp i rök. Utan att vi någonsin får veta  vad som hänt dem.
   Misstar han sig, eller blir hon lite blank i ögonen?
En ömhudad politiker. Men det är klart, hon har bara haft ministerjobbet i en vecka."

"... jag hade kanske inte reagerat så här starkt nu om inte Anna berättat att Yi verkar vara försvunnen. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men jag blev illa till mods. Det kändes som en fruktansvärt tydlig upprepning, här har vi ytterligare en ung människa som sökt sig till vårt land,som bettom vårt beskydd, och så - så låter vi henne bara vara! precis som vi gjorde med de unga kinerserna då - vi låter dem bara vara. Och tänker att de kommer från en kultur som är annorlunda. Att vi inte kan göra något för att den där världen är för annorlunda och komplicerad...
  Viggo vet inte vad han ska säga. Det låter vettigt allt vad hon säger, men han är överrumplad av hennes engagemang.
   Kanske för att det borde vara han som slåss för Yis sak."

Vad är det Yi tänker avslöja och framför allt vad har hon varit med om som gör att hon är försvunnen och kommer hela filmserien visas? Frågetecknen är många och jag läser ivrigt för att få svaren på frågorna. Det är svårt lägga ifrån sig boken jag vill hela tiden läsa "ett kapitel till" för att få reda på lite mer, få fler pusselbitar till handlingen. En handling som rör sig fram och tillbaka i tid och rum och är stundtals våldsam. Trots alla pusselbitar man får faller inte allt på plats förrän i slutet av boken och slutet är kronan på verket!

Fler recensioner:

adlibris.com
Bokus.com
Bokia.se
CDON.COM

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback