Innehåll


RSS 2.0

BOX 21

Har läst flera böcker parallellt och en av dem jag nu läst klart är BOX 21 av Roslund & Hellström. Det är andra boken om kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist (den första Odjuret).

Jag börjar nu förstå mig på Roslunds och Hellströms sätt att skriva med en "grävande journalistik" i botten som ger romanerna en verklighetsbakgrund som i det här fallet handlar om den fruktansvärda handeln med människor som bedrivs i Europa.

Baksidetext:

"En ung kvinna hittas med trettiofem piskrapp över ryggen i en lägenhet med elektroniska lås.
En desperat man blandar tvättmedel och amfetamin medan vener fräts sönder.
Snart ska en av dem åka nerför trapan i rullstol, med ansiktet in i en vägg.
Den andra ska ta hissen ner till bårhuset, peka med en pistol, ta döda och levande som gisslan.


Kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist leder plötsligt två olika brottsutredningar från en operationssal på akutintaget.


Har döda människor rätt att tala? När ett brottsoffer blir en brottsling - är hon då god eller ond?"


I boken får vi följa två Litauiska flickor 16 - 17 år som genom löften om arbete och bra lön luras till Sverige för att i stället bli sålda och inlåsta som "slavar" i prostitution. I flickornas värld finns det ingen de kan lita på varken polis eller läkare, de har bara varandra.

Uttdrag ur boken:

"De som kom betalade femhundra kronor. Hon visste vad femhundra kronor tov gånger varje dag blev. Men Dimitri tog nästan allt. de fick behålla tvåhundrafemtio kronor för varje hel dag. Det andra var mat och rum och avbetalning på deras skuld. Hon hade frågat om mer i början, då hade Dimitri trängt in i stjärten, igen och igen tills hon lovat att aldrig fråga mer. Så hon hade bestämt sig för att ta en hudralapp till då och då. På sitt sätt. Mer för att lura Dimitri Hallickjävel är för pengarna.
Hon fick stryk.
Hon tog emot stryk.
Hon lät dem slå och det kostade etthundra kronor extra.
"

I slutet av boken kan man läsa om verkligheten bakom BOX 21, där berättar Anders Roslund och Börge Hellström det som ligger till grund för boken, namn, utdrag ur polisrapporter, förhör, listor över tvångsprostituerade flickor och vad som händer när en flicka räddats från hallickars klor. Det här är än mer skrämmande läsning än boken och jag inser att den hjälp och rehabilitering flickorna får är i princip obefintlig, de får en enkel biljett tillbaka till sitt land, till en ny hallick och enligt författarna åker inte alla tillbaka utan hamnar direkt hos en ny hallick i Sverige.

Allt sker i en lägenhet nära dig (mig)!

Jag kommer fortsätta att läsa Roslund & Hellströms böcker, har tre kvar av de ännu 5 utgivna.



 



Klicka för att läsa fler recensioner på Bokus!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback